Лекар от „Пирогов“: Във втори пик на пандемията от COVID-19 сме

Категорично сме в пик на заболяването от COVID-19 у нас. Свързвам го с промяната във времето, съчетано с разхлабването на мерките. Това каза доц. д-р Петър Атанасов, началник на Клиниката по вътрешни болести в болница „Пирогов“ в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Той уточни, че всеки човек е различна вселена и не може да се мери с еднакъв аршин. Най-вече зависи от устойчивостта на организма на всеки човек, как ще се пребори с вируса, стана ясно от думите му.

Доц. Атанасов призна, че тестовете, с които се доказва COVID-19, не са 100% точни. „Ние лекарите винаги се страхуваме за себе си. Но ние сме избрали тази професия и ни е пределно ясно, че страховете трябва да минат на заден план. Работим с хора и отговорността е голяма. Задължително ние лекарите си правим профилактични прегледи. Първият екип, който беше карантиниран от „Пирогов“ дадоха отрицателни тестове“, обясни той.

„Болница „Пирогов“ успя да се организира седмица преди да започне цялата патаклама. Бяхме оборудвани от самото начало“, каза лекарят.

„Има опасност заради коронавирусната инфекция да се ограничават основни човешки права. Всички ние трябва да се борим срещу това“, каза доц. Петър Атанасов.

„В България няма биологични камикадзета“, подчерта той. Думите му са във връзка със случая на младият лекар д-р Сибел Муса, която се оказа защитена от колегите си от „Пирогов“, но отиде да види близките си. Той предупреди, че най-опасният вектор на заразата ще бъдат хората, носители на заразата и предаващи я на други хора.

„COVID-19 е коварна инфекция. Това е тежка вирусна инфекция. По време на пандемията видяхме, че нашата здравна система е много по-добра като достъп от много други хвалени в света“ обобщи той./Новините БГ

Свързани статии