Красиви имена черпят за праведник, оставил ярка следа в историята на християнството!

Паметта на смел християнин, който оставил ярка следа в историята на християнството, почитаме на 28 септември. Той основал 3 манастира. В началото на четвърти век сл. Хр. живял благочестивият християнин Свети Харитон. По това време царувал император Аврелиан, който бил върл противник на християните. Доносници съобщили на императора, че Свети Харитон е християнин и императорът го привикал за разпит. Накарал го да се поклони на идолите и да иска прошка от тях, защото се отрекъл от боговете.

Познал истината в лицето на Христос, Свети Харитон цитирал текстове от Светото писание и от поученията на Свети апостол Павел. Възмутен от нахалството на християнина, император Аврелиан го осъдил на жестоки мъчения. През деня войниците изтезавали до смърт Свети Харитон, през нощта той по чудесен начин оздравявал.

И така известно време. Писнало на император Аврелиан да се занимава със Свети Харитон и го заточил в каторгата. Минало известно време, императорът починал. Неговият наследник не мразел християните и ги освободил от затвора. Преживените мъки и страдания усилили още повече вярата на Свети Харитон, защото той лично се убедил в могъществото на Всевишния.

Когато бил пуснат на свобода, Свети Харитон първо отишъл до Йерусалим, за да се поклони на светите места, а след това се скрил в една пещера, където заживял в пост и молитва. Дошли в пещерата разбойници, които искали да убият праведния мъж.

Господ спасил живота му по един наистина чудотворен начин. Изпратил змия, която изляла своята отрова в съда с вино в пещерата. Разбойниците пили от виното и се отровили.

Оказало се, че пещерата, в която се заселил, за да води благочестив и скромен живот, била пълна със съкровища, заграбвани от същите разбойници в продължение на години. След като открил огромното имане, Свети Харитон раздал част от него на бедните, а с другата част основал манастир, който кръстил Фаре.

Пещерата, в която Свети Харитон се заселил, била превърната в църква. За кратко време се събрали много монаси. За да има ред и дисциплина, Свети Харитон написал правила за водене на монашески живот. Минали години, Свети Харитон отново жадувал за тишина и спокойствие.

Той напуснал манастира и се заселил в друга пещера. Минало известно време в усамотение, но част от монасите от предишния манастир отказвали да живеят без него и се заселили около пещерата. Наложило се Свети Харитон да основе втори манастир. Събрали се още повече монаси и се наложило да основе и трети манастир.

Ежедневно Свети Харитон беседвал с монасите за Господ, праведния живот и силата на вярата във Всевишния, която той лично изпитал на младини. Свети Харитон остарял и усетил, че краят на земните му дни наближава. Повикал игумените от трите манастира, за да им даде своите последни наставления.

Обещал, че ще бъде със своите монаси, за да ги подкрепя духом до свършека на света. Те го запитали къде да бъде погребан. За да няма спорове след неговата кончина, Свети Харитон избрал пещерата, в която първо се заселил преди да основе първия манастир. Там издъхнал кротко на 28 септември през 350 година. Свети Харитон е първият, който въвежда монашеското пострижение в живота на монасите, което се практикува и до днес.

Имен ден празнуват Харитон, Хари, Тони, Харитонка, Тонка. На 28 септември си спомняме за смелия български революционер поп Харитон Халачев, роден през 1835 г.

По време на Априлското въстание, заедно с Бачо Киро Петров и още смели революционери, безстрашно бранят Дряновския манастир. Проливат своята кръв за българската свобода. Спомняме си и за емблематичната баба Тонка Обретенова от Русе, чието смело семейство участва в освободителните мероприятия против турските поробители. Харитон Какво значи името Харитон? Кога Харитон празнува имен ден.

1. Харитон е древногръцко име, което означава любезен, добър.
2. Мъжете с това име празнуват имен ден на 28 септември.
3. Още от детство Харитон е много справедлив, но и много неотстъпчив.
4. Мъжете с това име винаги държат на думата си.
5. Харитон е последователен в своите решения и обикновено създава силно семейство.
6. Мъжете с това име нямат чувство за хумор. Значение на буквите в името

Х залагат в живота на своите собствени сили, желание да спечелят престиж, тенденция да бъдат независими в живота, чувствителност към оценки, които дават за тях околните.

А символ на началото, силата и желанието да започнеш нещо и да го осъществиш, желание за духовен и физически комфорт.

Р способност да не бъдат измамени от външни фактори, способност да проникват в същността, самочувствие, стремеж за активност, смелост, страст и понякога неразумно поемане на риск и авантюризъм, склонност към догматизъм в разсъжденията.

И финес, чувствителност, доброта, стремеж към хармония с околната среда, романтичен мек характер, ефективността и практичността много често е просто поза, за да се скрие истинската същност.

Т творческа личност, чувствителен характер, интуиция, стремеж към непрекъснато търсене на истината, символът на кръста напомня за преходността на живота и затова не отлагат нещата, които могат да се свършат сега.

О силни и дълбоки чувства, способност да се справят с парите, необходимост от самопознание, желание да се разбере собствената цел, богата интуиция, способност да отделят най-важното и значимото от суетата на живота.

Н знак на протест, отхвърляне на всичко безразборно, вътрешна сила, остър критичен ум, желание за духовно и физическо здраве, трудолюбие и упорита работа, отхвърляне на монотонната и скучна работа./БЛИЦ

Свързани статии