Командирът на ВВС два пъти отрязал антикорупционната комисия за Десислава Радева

Командирът на Военновъздушните сили (ВВС) ген. Цанко Стойков два пъти е отказал на Антикорупционната комисия да предостави исканите от нея документи, свързани с провеждащата се проверка срещу президентската съпруга Десислава Радева.

От КПКОНПИ изпратиха до медиите две писма на ген. Стойков, с които той отказва предоставянето на изисканата допълнителна информация. В първия случай мотивът е липса на законово основание, а във втория – изтичането на давностен срок.

В едно от писмата се казва, че „Румен Радев е освободен от длъжността „Командир на ВВС“ и от военна служба на 16 август 2016 г, а трудовият договор с Десислава Генчева е прекратен през септември същата година.

На 30 януари военният министър Красимир Каракачанов възложи на началника на отбраната ген. Андрей Боцев да извърши проверка и да излезе с доклад по случая. Той бе готов на 7 февруари, а в него не бяха констатирани нарушения.

Проверката трябваше да покаже какво точно е искала КПКОНПИ във връзка с назначаването на Радева като пиар на ВСС, както и дали командирът е укрил документи. Преди дни от прокуратурата разпространиха аудио записи от предполагаем разговор между Стойков и президента Румен Радев. От разговора се предполага, че Стойков може да е възпрепятствал разследване на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

От своя страна главният прокурор Иван Гешев заяви, че записът с президента е от разследване на фирма, доставчик на армията./Dariknews.bg

Свързани статии