Кирил Петков: Българинът, който откри полезна бактерия в бяло кокиче

Кирил Петков е достоен българин, който успя да направи впечатляващо откритие, с което прослави България по целия свят.

Той създава пробиотик, който е базиран на българския щам на „Лактобацилус Булгарикус”, култивиран не в млякото, а в морковен сок. Продуктът е изключително популярен в САЩ, Канада, Франция, Англия, Австрия, Япония и Румъния.

Кирил Петков разказва повече за работата си и иновативните идеи в интервю на Силвия Прибиловска за Vesti.bg и “Вдъхновените”

Кирил завършва магистратура в Харвардския университет и е в топ 10 на неговия випуск. Работи с проф. Майкъл Портър в изработване на секторни политики за икономически растеж.

Той е управител на ПроВиотик АД – българска фирма, която успява да се реализира успешно на американския, европейския и азиатския пазар, чрез създаване на иновативни био продукти в координация с български и световни учени.

“ПроВиотик започна като иновативно решение за компания за биофрешове Juice press, за да предотврати появата на вредни бактерии в тях. След сериозни тестове в Харвард създадохме единствения био вегански пробиотик на капсули и таблетки като с доказани антибактериални свойства към болестотворни бактерии. Използвахме бактерията Lactobacillus bulgaricus GLB44, изолирана от кокиче, но след това я култивираме в морковен сок”, разказва 39-годишният българин.

Така кокичето е първоизточникът, но ПроВиотик добива бактерията си в индустриални количества върху морковен сок, който реално се заквасва.

Продуктът става изключително популярен и дори една от най-уважаваните и влиятелни телевизионни водещи Опра Уинфри го избира в топ 20 на продуктите, които ползва.

“Бяхме много горди от това, защото даже не сме платили за тази огромна реклама – тя просто стана почитател на продукта”, посочва Кирил.

Петков е на мнение, че ако съчетаем иновацията с корените ни, от България могат да излязат много конкурентни продукти, които не само да са успешни на външните пазари, но и да дават положителен имидж на цялата ни страна.

“Много си харесвам работата. По цял ден съм заобиколен от млади хора, с които мислим заедно иновации, които могат да променят хранителния и фармацевтичния сектор. Всичките наши продукти са полезни, природни и с гордост заставаме зад тях. Аз лично ги давам на моите деца. Това ми дава стимул с радост да ходя на работа”, категоричен е той.

Скоро компанията разработва и стартира няколко нови продукта. Един от тях е кардио пробиотик, с който през регулация на чревната флора и използването на транс-ресвератрол, може да понижи холестерола.

В хранителния сектор, очакват да приложат нов метод за премахване на нитратите и нитритите от сурово сушените колбаси.

“Представете си луканка без „Е-та“, и вместо вредни химични консерванти да използваме само и единствено добра бактерия, която да запазва месото от разваляне за 6 месеца”, посочва Кирил.

Петков е един от тримата основатели на Харвардската програма в Софийския университет. Той и останалите преподаватели обучават доброволци и лично финансират ежегодните им разходи към Харвард, така че най-добрите български студенти да могат да се включват в програмата, без да се изисква допълнително заплащане от тях.

“Много обичам да преподавам. В харвардските курсове всяка година избираме 60 студента от 400 кандидата, на които преподаваме курса на проф. Майкъл Портър – микроикономика на конкурентоспособността, както и курса, който моят приятел и съосновател Асен Василев преподава в Харвард”, обяснява той.

Програмата дава възможност на младите студенти да научат основните глобални принципи на създаване на конкурентни фирми и конкурентна икономика.

Дейността им в Центъра за Приложни Изследвания и Иновации е същата само че го преподават на учени в сферата на природните науки. В този център се фокусират в процеса на създаване на реални иновации.

“Еднa от най-успешните истории е на наша студентка, която чрез работата си в Центъра успя да привлече няколко милиона за основаването на нейната иновативна компания. Има много добри примери, които доказват че успехи дори на световните пазари могат да започват от България”, отбелязва Петков.

Кирил води изключително пъстър живот. Извън натовареното си всекидневие той обича да кара кайт сърф, сноуборд и понякога лети с парапланер.

“Обичам природата и спортовете, които ми дават възможност да й се наслаждавам.

Имам си няколко лични каузи, за които продължавам да се боря в свободното си време. Запазване на дюните на плаж Корал от застрояване е една от тях. Не бих искал един от последните природни плажове на България да попадне под застрояване и унищожение. Ще се радвам да остане и за децата ми”, заключва Кирил Петков./Вести БГ

Свързани статии