И НАП погна Васил Божков

Националната агенция за приходите става поредната държавна структура, която започва активна работа по случая „Васил Божков“ и неговия хазартен бизнес.

Приходната агенция е наложила запори върху дялове на две компании свързани с Божков, съобщи „Капитал“. Справка по партиди на компании на Васил Божков в Търговския регистър показва, че на 6 февруари данъчните са наложили запори върху дялове на поне две негови компании, чрез които се държат контролните пакети в „Ню геймс“ (организаторът на „Национална лотария“), „Евробет“ (което притежава конкурентната „Лотария България“ и предлага онлайн числови игри), а също и дружеството – собственик на самолета на Божков.

Основанието е бланкетното – „предполагаеми публични вземания“. Това би трябвало да означава, че при проверка или ревизия НАП е открила потенциални данъчни нарушения, за които тепърва ще издава акт, като предварителната обезпечителна мярка има за цел да се запази имуществото, което евентуално би могло да бъде използвано, за да се погаси задължението към държавата.

Едната от компаниите, където данъчните са видели проблем, е „Вабо 2012“, в което едноличен собственик е Васил Божков. То е едно от множеството дружества, кръстени като акроним на имената на собственика си, но компанията е по-ключова, защото притежава контролния дял в бизнеса с талоните „Национална лотария“. Конкретно „Вабо 2012“ е собственик на 51% от „Лотария БГ“ (освен него 44% има дружество на братята Димитър и Милен Ганеви и 5% дружество на Георги Попов), а „Лотария БГ“ на свой ред е собственик на „Ню геймс“, което притежава лиценза за моментната лотария, която парламентът забрани със закон миналата седмица./Новините БГ

Свързани статии