И частните болници ще купуват лекарства с обществена поръчка

Разкритията на шефа на Здравната каса д-р Дечо Дечев за нейното източване стреснаха властта, активизираха опозицията, която поиска неговото изслушване, и провокираха светкавичния отговор на управляващите от ГЕРБ.

Шефката на здравната комисия и на парламентарната група д-р Даниела Дариткова свика спешна среща в Народното събрание между здравния министър Кирил Ананиев и управителя на НЗОК д-р Дечев. Целта на срещата – да парира акцията на опозицията и да тушира напрежението между двете важни институции в здравеопазването.

След нея стана ясно, че Ананиев отговаря на една от критиките на Дечо Дечев с корекция в закона.

Частните болници ще бъдат задължени да правят обществени поръчки за закупуването на лекарствата, също както това трябва да правят държавните и общинските.

Такива предложения за промени в Закона за обществените поръчки ще направи здравният министър.

Той ще поиска и проверка на лечебните заведения и търговците на едро за цените, по които се търгуват онкохематологичните лекарства.

Друга от критиките на д-р Дечев беше, че едни и същи лекарства се заплащат на 7 пъти по-високи цени на частните болници, защото именно те не били задължени да провеждат обществени поръчки.

Министърът на здравеопазването бе категоричен, че подобни сигнали не са постъпвали в здравното министерство.

Даниела Дариткова пък скастри и двете страни в спора, като напомни на здравния министър и на управителя на НЗОК, че институциите, отговорни за здравеопазването, трябва да си говорят, но не през медиите.Тя посочи, че обсъждането на темата ще продължи и през утрешния ден в парламентарната комисия по здравеопазване.

От своя страна шефът на Касата Дечо Дечев даде разяснения за сигнала с различните цени за едно и също лекарство.

Той бил подаден от производител, който в края на годината забелязал разлика между сумите, които НЗОК е заплатила и това, което той е получил. След проверката се оказва, че производителят наистина е подавал една и съща цена на търговците на едро, но Касата е плащала в някои случаи 7 пъти по-висока.

„Тоест той е получил много по-малък приход, отколкото този, който Касата е заплатила, при еднакъв брой опаковки“, разясни Дечев.

Той обаче уточни, че информацията на каква цена доставчика купува от производителя не е известна на Касата, тъй като финансовите отношения са между болницата и касата.

„Това лекарство – пеметрексед е закупувано от 29 лечебни заведения на цени между 129 лв. и 1063 лв. Говорим за едно и също лекарство и за едни и същи производители. Регистрираните производители са четирима.

Информацията е на един от тях. Когато направихме анализа в низходящ ред, първите 10 лечебни заведения с най-висока цена на лекарството, които са отчели фактури, са частни лечебни заведения. Следват общински, онкологични центрове. Според мен тогава, когато лекарственото средство е минало през обществена процедура, неговата цена е значително по-ниска, отколкото когато е закупувано без такава процедура, както е в частните болници. Това беше връзката с промяната в ЗОП да не провеждат обществени поръчки частните болници“, обясни Дечо Дечев.

„Връзка между производител и доставчик няма категорично. Дали има връзка между болница и търговец на едро, категорично има“, заключи той./Вестник Марица

Свързани статии