Ген. Мутафийски: Заразените с коронавирус вече са 218

Броят на заразените с COVID-19 у нас е 218. Това обяви ген. Венцислав Мутафчийски по време на извънреден брифинг в Министерски съвет. За днешният ден има 16 потвърдени случая. Има нови градове – в Стара Загора има двама души, в Плевен има още един, в Пазарджик общия брой става 7, във Варна също има още един случай. Няма никой в тежко и критично състояние.

„Във ВМА има цяло семейство с коронавирус – майка, баща, двете има деца на 4 и 8 години, както и сестрата на майката. Майката е с двустранна пневмония, другите нямат оплаквания“, обясни още той.

„Премиерът беше ясен и категоричен по отношения на бързите тестове. На държавно ниво се обсъждат тези въпроси и само той може да ви информира как се водят тези процеси. Не могат да се харчат държавни пари за нещо, което не е надеждно. Медицинският съвет има задължения по отношение на терапията за лечение на пациентите. Те ще следват световните практики“, допълни шефът на Кризисния щаб.

„Направихме призив във връзка със завършване на ремонта на инфекциозната болница, да се отзоват хора, които вече са пенсионирани, медицински и други сестри, доброволци, студенти по медицина, за да приведем болницата в състояние, в което може да работи“, заяви ген. Мутафчийски. Той разкри, че е бил потресен от информация, че капацитетът в болниците е изчерпан.

„Имаме капацитет от 15 хиляди легла. Ние наблюдаваме тенденцията и след като на ден във ВМА и „Пирогов“ се преглеждат над 120 лица с подозрения за коронавирус, като предишната седмица се преглеждаха по 40, това е тенденция и сме готови за следващата фаза. Всички болници трябва да представят готовност за работа с коронавирус. Трябва да бъдем готови преди да е дошло времето“, обясни генералът.

„Проблемът с отпадъците се реши веднага. За да функционира едно лечебно заведение, то трябва да има договор с фирма, която да извозва и изхвърля биологичния отпадък. Емил Димитров проведе среща с тези фирми и фирмата, която обслужва ВМА предложи своите услуги и на хората под домашна карантина, отпадъците им да бъдат извозвани безвъзмездно“, разказа ген. Мутафчийски. Той заяви, че три от случаите в Пещера са на болнични служители./БЛИЦ

Свързани статии