Доц. Кунчев посочи най-засегнатите от К-19 градове у нас: Пак ще има блокади!

Единственият правилен начин е да живеем цивилизовано с К-19. Това каза в телевизионно интервю главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Най-вероятно още година ще живеем с коронавируса докато дойде ваксината. Според данните на Европейския център за контрол на болестите в Стокхолм нещата в Европа вървят зле, нарастването на случаите е повсеместно. В България ръстът е много рязък.

Разликата между двете седмици е плюс 95%”, каза д-р Кунчев. „Словакия, Чехия и Полша са европейските страни с повече заразени от нас. Сред другите страни в Европа сме на средно ниво по нови случаи. Дания и Естония са единствените с лек спад в случаите”, добави той.  Смразяващ рекорд на жертви на К-19 у нас, издъхнаха и 3 жени без придружаващи заболявания

„Явно сме в  началото на есенно-зимна вълна на нарастване на заболеваемостта”, коментира специалистът.  „В момента имаме достатъчно от всичко. Големият проблем при нас са кадрите.

И лекари, и сестри са в недостиг. Около 1200 от 8000 леглата, с които разполагаме, са заети. На този етап дори при 3 пъти по-голяма заболеваемост, системата ще се справи. Но ако продължи по-дълго, нещата ще станат сложни”, заяви специалистът.

Що се отнася до възможността при продължаващ ръст на заболелите, да се наложат по-рестриктивни мерки, той д-р Кунчев заяви, че има доста предложения.

„Опитваме се да търсим баланс. Мерки от рода на блокиране на градове няма да има. Оттук нататък мерките трябва да са, на първо място, локални и, на второ – таргитирани. Намесваме се там, където има проблем. Може да бъде поставен квартал под карантина, но това се решава от местните щабове”, обясни той.

По думите на доц. Кунчев, най-засегнатите области са Благоевград, Смолян. Най-малко заразени имало в Ловеч, Враца, Велико Търново и Хасково.

„И разликите са огромни”, подчерта той. Що се отнася до препарата „Ремдесивир”, с който президентът на САЩ Доналд Тръмп се е лекувал, след като се зарази с вируса, доц. Кунчев заяви, че това е антивирусно средство с доста добри данни.

„Но не е панацея. Прието навременно, то ограничава размножаването на вируса”, посочи той. Както БЛИЦ съобщи, по-рано днес премиерът Бойко Борисов съобщи, че още утре ще бъдат отпуснати 5 млн. лв. за лекарството./ БЛИЦ

Свързани статии