Доц. Ангел Кунчев посочи защо ще се наложи въвеждането на още по-строги мерки!

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че от страните от Балканския полуостров ние сме на второ място по заболеваемост и на трето място в ЕС по този показател. На 13 място сме в ЕС по заболяваемост. От 16 сега сме на 13-то място. Ба Балканския полуостров заедно със Северна Македония сме на челните места. Тя е на първо, ние на второ по заболеваемост. По отношение на смъртност сме на 3-то място, а при тестовете сме с 40% положителни.

Има един лек спад на тестовете в последните 2 седмици. Опитвам се да намеря нещо положително. То е много относително. При сравнение на двата последни 14-дневни периода в България има повишаване на двата периода с 1,8%. Има страни, където то е много по-голямо.

Има и с отрицателна тенденция. Впечатление прави Белгия, където са – 43%. В момента сме в ситуация, в която трябва да вземем много дефинитивно решение. Или като общество започваме да спазваме мерките, или въвеждаме нови мерки, които са въведени в много страни в Европа. В противен случаи стават все повече болни и все повече смъртни случаи./БЛИЦ

Свързани статии