Домусчиев за скъпия ток: Енергийна мафия в България, дано прокуратурата порови

Председателят на КРИБ, ротационен председател на АОБР и собственик на „Нова Броудкастинг Груп” и „Лудогорец” Кирил Домусчиев коментира темата за високата цена на промишления ток в предаването „Здравей, България” по NOVA. Той предупреди: „Отраженията за крайния потребител ще са много сериозни, ако продължаваме да сме с най-скъпата електроенергия.

Тази цена е една тенденция, която е много устойчива.

Цената в България е между 25 и 30% по-висока от тази в Германия, Франция и други развити икономики и се опитваме да ги настигнем, няма как да стане, няма как да се конкурираме”.

Домусчиев беше категоричен: „Аз, а и останалите колеги работодатели, продължаваме да смятаме, че има страшно много спекула на българския енергиен пазар и на българската енергийна борса, затова искаме оставките на ръководството на БЕХ и на изпълнителния директор на Българската енергийна борса. Според нас има и непрофесионализъм в сектора, но се прави и съвсем съзнателно това”.

„Когато има такива пикове, тези хора правят огромни печалби на гърба на бизнеса – схемата е подобна на това, което се е случвало в последните 15-ина години в Комисията по хазарта”, каза още председателят на КРИБ. Според него: „Има енергийна мафия в България. Надявам се, че един ден прокуратурата ще намери време да влезе и в енергетиката и да порови малко”.

Домусчиев определи ТЕЦ „Марица Изток 2” като съвременния „Кремиковци”.

„Защо продължава да работи с половината от мощностите си и в същото време получава субсидия. Те имат 350 млн. загуби, които покриваме ние, данъкоплатците. Колкото повече пари наливаш в една черна дупка, толкова по-голяма ще става тя. „Марици”-те могат да не затворят, но трябва да се направи модернизация. Има достатъчно средства, които ще дойдат по линия на Европа. Това се прави на много места. Неслучайно ТЕЦ – Варна минава на газ”, каза още Домусчиев.

Красимир Дачев: Решението за ТЕЦ „Марица Изток 2” е странно

Той заяви, че представителите на бизнеса вече са получили покана за среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова. „Това е реакцията на правителството. На тази среща ще обсъдим темата за такива ненотифицирани държавни помощи, защото такава ще бъде отпусната на „Марица Изток 2” с нейна заповед. Заради тази помощ ще бъдем и глобени. Това е абсолютно престъпно. Ще го обсъдим с Петкова и ще настояваме за оставки на определени ръководители”, заяви Домусчиев.

Относно приемането на еврото в България той каза: „Нашата твърда позиция е в посока приемане на еврото, нямаме никакви опасения. За нас еврото е единствената алтернатива. Искаме да бъдем европейци, значи трябва да приемем еврото. То ще ни даде допълнителна сигурност и ще помогне на хората за по-евтини кредити”.

Той коментира и хазартния скандал, както и рекламите на Националната лотария по телевизията. „NOVA има действащ договор с Националната лотария и ние го изпълняваме, докато промените в закона не бъдат обнародвани. Дългогодишното ни партньорство отива към своя край. Не смятам, че това ще се отрази негативно на телевизията. Нейният рейтинг се вдигна изключително много, което привлече много рекламодатели и ресурс. Телевизията е добре финансово обезпечена”, увери Домусчиев./Вести БГ

Свързани статии