До 1200 лв. бонуси за българите, които се върнат от чужбина

За да върне в България българите, учещи в чужбина, правителството им предлага различни стимули, чиято стойност може да достигне 1200 лв. на месец, съобщава NOVA.

Сред възможностите са средства за детегледачка, при липса на място в детска градина за детето на върналите се българи или помощ за наема, ако семейството няма собствено жилище.

„Това е една от инициативите, които още през миналата година стартирахме”, поясни зам. министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

„В момента над 6 000 са младите хора, които учат в престижни университети във Великобритания. Около 1 200 в Шотландия, 1 400 във Виена и близо 7 000 учащи в Германия. Проведохме проучване сред тези млади хора и над 60% от тях имат желание да се върнат в България”, посочи Русинова.

„На практика няма българска фирма, няма работодател, който да не се нуждае от висококвалифицирани кадри. В момента около 10 000 са обявените работни места в цялата страна в бюрата по труда. Основно се търсят хора за сектора на услугите, икономисти и инженери”, отчете Русинова.

„Целта ни е да подпомогнем младите хора в случаите, в които те имат интерес не само да се върнат в София и градовете където са ситуирани големите работодатели, предлагащи високоплатени работни места, но и в малките населени места. Това е причината да подкрепим и самия работодател”, добави тя.

„За нас е важно да гарантираме на всички тези млади хора, които отиват да учат в престижни университети, че можем да ги подкрепим. Дългият път да задържим младите в България е през инвестициите в образованието. Когато има качествено обучение – средно и висше, голяма част от младите хора ще останат у нас”, заяви Зорница Русинова./Вести БГ

Свързани статии