Български гражданин е сред загиналите при стрелбата в Ханау

Сред жертвите на стрелбата в германския град Ханау има и наш сънародник. По информация на DarikNews българските власти са уведомени от германската полиция, че един от убитите е с българско гражданство.

По-късно ще се очаква повече информация за загиналия наш сънародник.

10 души бяха убити при стрелба вчера вечерта. Петима са ранени.

Стрелецът е открит след 7-часово издирване мъртъв в дома си заедно с още едно тяло. Той е оставил писмо, в което е признал деянието си и е изразил крайнодесни възгледи.

Нападателят е германски гражданин с разрешително за огнестрелно оръжие, а боеприпаси и пълнители са открити в колата му.
Едната жертва е 32-годишен мъж от село Люти дол, близо до Мездра. Той е шофьор на бетоновоз. Има 8-годишен син, съобщава NOVA.

Съпругата на предполагаемата жертва потвърди, че е разбрала за трагедията от близка роднина.

Мъжът е бил случайно в този наргиле бар, когато е открита стрелбата.

Малко по-късно от външно министерство потвърдиха злощастната новина.

„Български гражданин е сред загиналите при стрелбата в германския град Ханау“. Това се казват от министеството в писмо до медиите. Информацията за това бе официално потвърдена от „Кризисния център“ на германското външно министерство пред българското посолство в Берлин.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изразява съболезнования на семейството и на близките на загиналия българин. По разпореждане на министър Захариева генералният консул на България във Франкфурт на Майн Антоанета Байчева е установила контакт с близките на сънародника ни като е предложила помощ от страна на Министерството на външните работи и оказва пълно съдействие по случая.

Нападението е извършено около 22:00 ч. местно време в сряда. Градът се намира на около 25 км източно от Франкфурт, а населението му е около 100 000 души.

И деветте жертви са от чуждестранен произход, съобщиха източници от правоохранителните органи, цитирани от ДПА и БТА. „Петима от убитите са турски граждани”, каза пред Анадолската агенция турският посланик в Берлин Али Кемал Айдън.

Източници, близки до разследването, съобщават, че е открито писмо със самопризнания и видеозапис на извършителя. Според Питър Нойман, специалист по борба с тероризма от Кингс Колидж в Лондон, 24-страничният манифест показва „омраза към чужденците и към хората, които не са от бялата раса”. „Той призовава за изтребването на (жителите на) няколко страни в Северна Африка, Близкия изток и Централна Азия“, съобщи експертът в Туитър, като уточни, че извършителят е използвал термини от евгениката и е твърдял, че „науката доказва, че някои раси са по-висши”.

Нападателят твърди още в манифеста, че е бил следен цял живот от тайните служби.

Основната организация на турската мюсюлманска общност в Германия „Дитиб“ заяви, че това е „черен ден в историята на Германия“, и поиска властите да осигурят по-добра защита на мюсюлманите, които „вече не се чувстват в безопасност”.

Заради нападението бе отменено планираното за 22 февруари традиционно карнавално шествие в Ханау. Анулира се и планираният за днес следобед форум за развитието на града.

Последните часове „са най-тъжните и най-печалните, които градът е преживявал в мирно време”, заяви кметът Клаус Камински. Довечера на пазарния площад в Ханау ще се състои траурна церемония в памет на жертвите./Dariknews.bg

Свързани статии