Арестуван цигански барон в Пловдив живял в несметни богатства, въртял милиони, нямал нито лев доказан доход

През вчерашния ден е била проведена спецакция и в хотел „Мерита” във Войводиново, собственост на арестувания лихвар – Стефан Асенов – Мендуто. В хотела са намерени 7 проститутки. Това стана ясно по време на пресконференция в Пловдив. Той е обвинен в пране на пари от лихварство. Има 15 имота, придобити от лихварство. При акцията са задържани още 9 души. В хора на разследването е установено, че той притежава и 50 луксозни коли. Ромският барон е твърдял, че има покровители и чадър. Установени от прокуратурата са контактите, но ще се установява дали думите на Менду са истина.

Още през декември в полицията и прокуратурата е било съобщено за Стефан Асенов и за голяма лихварска дейност. В ромската общност се знае, че Менду е наследник на Али – най-големият лихвар сред ромите преди години. Както БЛИЦ писа Стефан Асенов, с прякор Минду, от пловдивската Аджисан махала е бил арестуван в дома си. Менду е топ лихварят в Пловдив. 49-годишният мъж има множество криминални прояви и присъди за различни престъпления.

Тези 15 имота, придобити от 2009 г. насам са основно луксозни кооперации, които или се отдават под наем, или се продават. През годините Менду и фамилията му са имали 200 луксозни автомобила, които са продавали или отдавали под наем. Към момента са установени 50 такива като 15 от тях са иззети през вчерашната акция, а останалите са обявени за общодържавно издирване. Когато е бил арестуван Мендуто е парадирал с изключително много връзки във всички свери и е твърдял, че е имал чадър. На въпроси на БЛИЦ установен ли е такъв чадър между ромския барон и институции като прокуратура, полиция и др. окръжният прокурор Румен Попов отговори, че е установено, че Мендуто е имал контакти, но ще се разследва дали над него е имало протекции. По наша информация в чадър над ромския бос са замесени 6 ченгета от пловдивските структури на ДАНС и БОП.

Ако се окаже, че над него е имало действително такива, ще бъдем безкомпромисни във всички сфери“, отговори прокурор Попов. Ромската фамилия, която живее в „Аджисан“ махала е битувала в изключителен лукс и охолство, въпреки че цялата рода са били безработни и без нито лев доказан доход и без нито ден работа. Мендуто е бил толкова арогантен при ареста си вчера, че е казал, че всеки момент някой от високопоставените му приятели ще го освободи. В крайна сметка от 9-те арестувани вчера в ареста и с повдигнати обвинения за лихварство, за склоняване към проституция и пране на пари остават Мендуто, неговият брат, който се е занимавал основно с хотела с проститутките и съпругата на Мендуто.

Хотелът, в който са намерени жриците на любовта е един от15-те недвижими имота на фамилията. Паркингът на тази сграда е бил предназначен да нощуват турски тирове. Тарифата на момичетата е била 15 евро на клиент и 5 евро за стая, обясни шефът на полицията ст. комисар Йордан Рогачев. При разпита момичетата са заяви, че се влюбвали в тираджиите и затова правили секс с тях. Комисар Рогачев каза още, че са намерени килограм и половина златни накити, 100 хил. лв. Разпитани са над 60 свидетели, голяма част от тях са заявили, че ги е страх да говорят, намерени са документи за над 116 сделки с длъжници, като лихвата на всяка отпусната сума е била различна./БЛИЦ

Свързани статии