Агробизнесмени пропищяха от чиновник в Агенцията по храните

Собствениците на две големи фирми в агросектора в Пловдивска област обвиняват чиновник от Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ – Пловдив в рекет, тормоз и превишаване на правата. Хасан Касем – управител на „Агрозащита“ ООД, и Иван Пашев – управител на „Глобъл транс трейд“ – един от големите вносители на цитрусови плодове у нас, са потърпевши от действията на шефа на отдел „Растителна защита“ в ОДБХ Пловдив Мартин Иванов. За него отдавна се носят слухове, че в качеството си на проверяващо лице често търсел лични облаги от различни фирми в региона, но до момента единствено Касем и Пашев се осмелиха да говорят открито за проблема.

Хасан Касем, по произход палестинец, е завършил агрономство в Пловдив. През 2005 г. създава агробаза в село Пъдарско за търговия с препарати за растителна защита, семена и торове. Скоро след това разширява дейността си. Купува бившия военен завод в селото и го превръща в модерен агрокомплекс с 15 складови помещения, административна сграда и агроаптека, като общата площ е 60 декара. За дейността си като търговец на препарати за растителна защита, семена и торове има всички необходими разрешителни.

Проблемите му с Мартин Иванов започват през 2017 г.,

когато решава да отдаде под наем една от складовите клетки. „Тормозът продължава вече три години. Изпълнили сме всички предписания и отговаряме на всички изисквания, но до момента не можем да получим лиценз за този склад заради Иванов. Зная, че иска пари, но няма да му платим. Живея от 40 години в България, но такъв некомпетентен и непочтен човек за първи път срещам. Заради него фирмата ни търпи загуби, отделно са притесненията, които ни създава, но ще се борим докрай“, ядосва се Хасан Касем. Срещу действията на Мартин Иванов бизнесменът е подал жалба до директора на ОДБХ Пловдив и до Централното управление на Агенцията.

„От няколко години имаме проблем с Регионална служба за растителна защита – гр. Пловдив. Проблемът е от страна на г-н Мартин Иванов – началник-отдел „Растителна защита”, който възпрепятства по всякакъв начин получаването на разрешителни и други документи за наши складове, за които вече имаме лицензи за склад за ПРЗ и отговарящи на всички критерии.

При извършване на проверки при нас (последната от които на 13 юли тази година) въпросният господин се държи неадекватно, арогантно и заплашително, целящо рекет към управителите и персонала на фирмата. Подчинените му служители, с които извършваше проверката, бяха потиснати и изплашени от случващото се. Към настоящия момент не сме получили разрешението, което сме заявили. Всичко това пречи на спокойното упражняване на нашата търговска дейност, нанася ни имуществени вреди и води до недоверие в Българска агенция по безопасност на храните“, пише в жалбата си Хасан Касем.

Той уточни, че миналата седмица Иванов в поредния опит да спъне работата на фирмата, без право опитал да потърси сметка от служители на община Брезово защо са издали на търговеца удостоверение за търпимост и защо обектът за препарати е вписан по ЗУТ. В същото време размахвал пред тях партийната си книжка. На всичко отгоре прикрил отговора от централна проверка в склада, извършена по случая. Сега Хасан Касем чака лично да получи отговора от централно управление на БАБХ.

Иван Пашев пък обвинява Мартин Иванов, че в продължение на година с негово знание подчинената му Антоанета Димитрова, която отговаря за пресните плодове и зеленчуци, му издавала сертификати за съответствие при внос на банани на двойни от обявената тарифа цени.

Според утвърдена от Министерски съвет тарифа при внос на пресни плодове и зеленчуци с кораби, какъвто е случаят на Пашев, при контейнер до 20 тона, цената на сертификата за съответствие е 50 лв., а за всеки следващ тон – по 1 лв. При счетоводното приключване на фирмата на Пашев миналата година обаче се оказва, че е надвнесъл в БАБХ огромна 5-цифрена сума.

Веднага завежда иск за възстановяване на парите и първите три месеца на тази година отказва сертификати за съответствие на двойни цени, а въпросните хартийки според него са излишни и формални, тъй като стоката пристига на пристанище Бургас с документи за произход. В рамките на три месеца от митницата му освобождават бананите без проблем до момента, в който се установява, че липсват сертификатите от БАБХ. Системите на двете институции обаче са свързани и обменът на информация е по служебен път. Въпреки това

Пашев излиза виновен, че от ОДБХ – Пловдив не са си свършили работата и му налагат санкция от 30 хил. лв.,

която също обжалва. След като вдигнах скандал, от април досега ми издават сертификати на реални цени, заяви Пашев. Той допълни, че е подал искане да отпадне издаването на сертификати от Агенцията по храните, тъй като законът за храните давал такава възможност. С възмущение коментира, че опитите за такса спокойствие или за по-бързо свършена работа при него удрят на камък. „Аз съм голяма фирма и при мен номерът с плащането на ръка не минава за разлика от малките фирми, които се страхуват“, каза Иван Пашев.

На въпрос на „Марица“ по казуса с бананите от Българска агенция по безопасност на храните отговориха, че в ОДБХ Пловдив е извършена проверка от страна на централно управление, а резултатите са предадени на други компетентни органи. Относно случая с Хасан Касем и жалбата му срещу Мартин Иванов, директорът на ОДБХ Пловдив д-р Михаил Кръстев лаконично коментира, че ще се предприемат всички законови действия.

Самият Мартин Иванов заяви пред репортера ни, че относно сертификатите за съответствие на бананите Иван Пашев е таксуван по действаща тарифа. За скандалния случай с Хасан Касем твърди, че търговецът на препарати имал необходимия документ, който чака от три години. Каза също, че не знае какъв е резултатът от проверката от София и не посмя да признае, че го е прикрил. За обвиненията към него, че упражнява рекет, коментира, че всеки може да говори каквото си иска.

“Марица“ призовава фермери и фирми, които са потърпевши от действията на Мартин Иванов, вкл. и негови колеги от ОДБХ – Пловдив, да не се страхуват и да разкажат за проблемите, които им създава./Вестник Марица

Свързани статии