Здравко Димитров е новият кмет на Пловдив

Кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров е новият кмет на Пловдив след убедителна победа на балотажа, завършил преди минути. За Зико гласуваха над 45 000 души, а за опонента му Славчо Атанасов около 30 000. В проценти това прави 56:38.

Вотът днес обаче отбеляза антирекорд за ниска избирателна активност. Едва 30% от имащите право на глас 282 хил. пловдивчани си направиха труда да отидат до урните, за да определят кой ще управлява града в следващите 4 години.

Разликата от 15 000 гласа пък е най-голямата на балотаж под тепетата през 21. век. През 2003, 2011 и 2015 г. тя се движеше от 4000 до 1450 гласа. На предишните два балотажа участници бяха Иван Тотев и Славчо Атанасов, като и двата пъти кандидатът на ГЕРБ печелеше с минимална преднина.

За Атанасов това е трета поредна загуба на втори тур, като този път тя е най-тежка.

Очакванията за анти ГЕРБ вот в Пловдив не се осъществиха, а ГЕРБ най-вероятно печели и шестте районни кметства. Костадин Димитров победи в „Тракия“ още на първия тур миналата седмица. Според прогнозите на социолозите от последните часове на изборния ден кандидатите на ГЕРБ печелят и останалите пет района./Вестник Марица

Свързани статии