Защо джихадистите се прицелиха в Джумаята?

Мишената на самоубийствения атентат в Пловдив е бил площад Джумаята, разкри пред „Марица“ арабистът и експерт по ислямския тероризъм проф. Владимир Чуков. По думите му целта на джихадистите от Ислямска държава е била да вбият клин между християни и мюсюлмани в града – символ на етническата толерантност.

Главорезите от самозвания халифат са вербували 16-годишен ученик, който е започнал да сглобява две адски машини – „тръбна бомба“ и друга с пирони, тежаща 14,5 кг. По всичко личи, че вербовчиците са успели до голяма степен да промият мозъка на момчето и то е било на крачка от това да се превърне в жива бомба.

Стратезите на ИД изработили внимателно пъкления план. На първо място те ще ударят в сърцето град, който е във фокуса на медиите на Стария континент като Европейска столица на културата. Същевременно е „мека цел“, доколкото родните спецслужби нямат нито опита, нито оперативните възможности да спрат подобно злодеяние. Събитията показват, че и западните служби въпреки огромните си финансови и човешки ресурси са безпомощни пред сатанинските кроежи на джихадистите. По щастлива случайност семейството на ученика е успяло да спаси гражданския мир у нас.

Мощен взрив на Джумаята в близост до голямата джамия неминуемо би отнел и живота на мюсюлмани, което е недопустимо кощунство според класическите представи на Ал Кайда, но не и според тези на по-бруталните им наследници и съперници от групировката на Ал Багдади.

Бомбите са имали потенциал да отнемат десетки животи, да разрушат частично околните сгради и да предизвикат неописуем хаос и страдания в Пловдив и в страната. Първоначално мюсюлманите щяха да помислят, че атентатът е насочен срещу техния храм и е дело на друговерци. Християните също щяха да изпитат ужас и да насочат стрелите на отмъщението към последователите на исляма, с които сега живеят в мир и разбирателство.

Подобна зловеща тактика за подпалване на междуверска война приложи още предшественикът на ИД – Ал Кайда в Ирак. През 2003 г. групировката на Абу Мусаб аз Заркауи взриви редица шиитски джамии, а ответните отмъщения на шиите срещу сунитите доведоха до пълнокръвни военни действия. По същия начин Ислямска държава допринесе решително за кървавия хаос в Сирия с атаките срещу храмовете и представителните сгради на алауитското малцинство, към което принадлежи и кланът на Башар Асад.

За мрежата на глобалния джихад България представлява легитимна мишена. Първо, по техните разбирания е бивша земя, владяна от мюсюлмани по време на Османската империя, поради което подлежи на повторно завоюване. Освен това България е член на предвожданите от САЩ военни коалиции, окупирали Афганистан и Ирак, което джихадистите схващат като нашествие на кръстоносците.

Не на последно място Римският стадион според салафитите е принадлежал на презряната от тях езическа римска религия. На ложата над входа е седял самият император, който е бил жив бог – Pontifex Maximus. По същите съображения джихадистите унищожиха известния с античните си забележителности град Палмира в Сирия, а по-рано талибаните взривиха огромните статуи на Буда в Афганистан.

Не на последно място те са държали на това не просто да извършат атентат, но той да бъде мъченическа операция. Пловдивският ученик щеше да бъде първата жива бомба у нас, при това не от малцинствен произход, а напротив от добро семейство. Този факт освен че щеше да психологически да ужаси обществото, щеше да подготви почвата за нови български последователи и кандидати за камикадзета./Вестник Марица

Свързани статии