ВСС откри процедурата по избор на нов главен прокурор

Висшият съдебен съвет откри процедурата по избор на нов главен прокурор, предаде репортер на Novini.bg В следващите четири заседания на пленума ще бъдат издигани кандидатури, а гласуването е насрочено за 24 октомври.

Кандидатите ще могат да се подават до последното заседание на пленума на 29 юли.

На заседанието не присъстваха само двама членове на съвета – Вероника Имова и Атанаска Дишева.

Преди заседанието се проведе протест на десетина души, които настояваха за прозрачен избор на главен прокурор, както и на поста да бъде избран следователят Бойко Атанасов.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви по време на заседанието, че са налице всички законови основания да се даде старт на процедурата и се надява на 24 октомври тя да приключи успешно.

На брифинг представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев заяви, че се надява изборът да е професионален, като посочи, че за ВСС няма значение мъж или жена ще е новият главен прокурор, а изборът ще зависи изцяло от професионалните качества на кандидатите.

По думите му бремето на тази длъжност е огромно, но не вижда пречка жена да оглави прокуратурата.

На тази плоскост ВСС няма да разсъждава, каза той.

Досега главен прокурор не е имало от прокуратурата. Надяваме се този път изборът да е професионален, каза Магдалинчев.

На въпрос как ще се установява политическата независимост на кандидатите той заяви, че това ще става по конкретните действия и изказвания на кандидатите.

Магдалинчев уточни, че правилникът позволява сред кандидатите да е и настоящият главен прокурор.

От своя страна Даниела Машева – член на Висшия съдебен съвет и говорител на прокурорската колегия заяви, че не може да каже дали на 18 юли, когато е следващото заседание, ще има издигнат кандидат на колегията, но със сигурност това ще стане до края на обявения срок.

По думите й кандидатите на прокуроската колегия няма да са повече от трима./Вестник Марица

Свързани статии