В битката за изборни гласове: Заменят кебапчетата с прасета

Вместо с кебапчета, с цели прасета ще се завърти търговията с гласове на местните избори наесен в Пловдивско. Така иронично описват предстоящата кампания пострадали от африканската чума по свинете стопани. Както „Марица“ писа, тези, които доброволно „теглиха“ ножа на животните си, ще получат по 300 лв. за дезинфекция на кочините. Парите ще се изплащат след 1. септември 2019 г. Преди това обаче собствениците на свине от тип „заден двор“ трябва да бъдат включени в списък, изготвен от кмета на населеното място до 26 август.

Със сигурност ще има кметове, които ще се кандидатират за нов мандат и за да си осигурят гласове, като нищо ще включват в списъка и хора, които не са гледали прасета, подозират фермери от Първомайско. Там бяха най-големите недоволства, ескалирали в протести във връзка със заповедта на директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Камен Янков за доброволно клане на животните.

В Пловдивска област бяха констатирани два случая на африканска чума при глигани – в ловно стопанство „Здравец“ и край Перущица. С цел превенция, това наложи доброволното клане на здрави прасета, гледани за лични нужди в 20-километрова санитарна зона около единствената индустриална свинеферма в областта в с. Белозем.

Има логика в тези съмнения предвид драстичното разминаване на цифрите за броя на грухчовците в Пловдивско. Въпреки, че точният брой е непостоянна величина, зависеща от новородени и умрели свине, разликата е драстична. При това на фона на преброяването на прасетата не в целия регион, а само в селищата, които попадат в 20 –километровата уязвима зона около индустриалната ферма в с. Белозем. По данни на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA), преди чумата, официално регистрираните фамилни свинеферми в региона са 17 с около 1000 свине. Преброените от тип „заден двор“, в които се гледат грухчовци за лична консумация, са едва 68 със 152 броя животни.

Реалната картина с вчерашна дата обаче е съвсем различна. От 70 селища, попадащи в 20-километровата зона, обходени къща по къща от началото на август, са проверени 69. Доброволно закланите животни в тях – над 3000, а стопаните, които ще получат обезщетение от 300 лв. 1299. До края на проверката, включваща обекти в с. Любен и гр. Съединение, броят на хората сигурно ще нарасне до 1400, коментира д-р Янков. Той уточни, че до момента трима стопани са отказали доброволно да умъртвят животните си. По Закона за ветеринарно-медицинската дейност, те ще бъдат принудително евтаназирани./Вестник Марица

Свързани статии