В Анадолския университет учат дистанционно как се върти къща

Българи могат да учат дистанционно в Анадолския университет домоуправителство. Но не става въпрос за етажна собственост и уреждане на спорове между комшии. В Турция тази специалност подготвя как да се върти домакинство, учи се психология на отношенията и как да се отглеждат децата. В южната ни съседка, а и в някои европейски държави такъв ценз се изисква дори при наемане на детегледачка. Специалността е сред тези, които предлага Факултетът по дистанционно обучение, и е много прагматично насочена, както и всички останали профили, казва координаторът му за България Фахрие Мурад.

Дистанционната форма предполага изцяло онлайн обучение и на практика няма преподаване лице в лице от преподавател на студенти. Те се срещат, но в онлайн лекции. Учебните материали също се теглят от платформа, до която студентите получават достъп. Всеки семестър полагат два изпита – междинен и финален. Всеки обединява въпроси от всички изучавани дисциплини. Изпитите се провеждат в Пловдивския университет по силата на договор за сътрудничество между двата вуза. А резултатите отново се огласяват онлайн.

По този начин могат да се учат 14 предбакалавърски програми, които в нашата система са нещо като обучението за професионален бакалавър. Курсът е двугодишен с 4 семестъра. Който иска да продължи с бакалавърска степен, трябва да положи изпит. Освен домоуправителство по тази схема може да се учи още банкерство и застрахователство, услуги в колцентрове, външна търговия, фотография и видео, теология, управление на човешки ресурси, културно наследство и туризъм, маркетинг и бранд мениджмънт, медия и комуникации, радио и телевизия, спортен мениджмънт, графичен дизайн и програмиране.

Сред бакалавърските програми има голямо разнообразие на икономически специалности, бизнес управление, публична администрация, философия, социология, връзки с обществеността, информационни системи. Подборът на специалностите се прави в централата и се определя в зависимост от това кои могат да се учат дистанционно, както и какви полезни практически знания дават.

Приемът става след завършено средно образование. Когато дипломата е от България или ЕС, тя се легализира, за да се приравни с турската. Има и приемен изпит, който обаче не е като за кандидат-студентите в южната ни съседка. На нашите кандидати по-скоро се проверява нивото на владеене на турски и английски.

Студенти в дистанционната форма стават от младежи на по 18-19 г. до хора пред пенсия по на 65, казва Фахрие Мурад. Много избират този вариант, за да учат и да работят едновременно. Има и такива, които са студенти в български университет и успоредно следват за диплома от турското висше училище. Сред студентите има българи, пребиваващи у нас турски граждани и хора от турското малцинство у нас.

Привидно може би изглежда, че за турскоговорящите би било по-лесно да учат на майчиния език, а не на български, но практиката опровергава това, казва Мурад. И добавя: „Българските турци са много добри по математика, но по тази дисциплина получават най-ниски оценки – защото владеят езика на разговорно ниво, но не и термините”. Миналата година 35 нашенци са били приети в дистанционната форма и са следвали оттук в турския вуз, по-миналата са били 89.

Въпреки че Турция не е в ЕС, дипломата от Анадолския университет се признава там. С нея например може да се работи в Германия, България също я признава, казва Фахрие Мурад. Таксите са 90 евро на семестър, нищо друго не се заплаща.

На 4 континента

Факултетът по дистанционно обучение е основан още през 1982 г. и предлага програми на 4 континента. В Америка действа в Хюстън, Мериленд, Ню Йорк и Торонто в Канада, в Саудитска Арабия – в Рияд, Джида, Медина, Кайро, в Западна Европа – в 7 немски града, в Париж, Виена, Берн, Брюксел, Хага, Лондон. Центърът за Азербайджан е в Баку, за България – в Пловдив, за Косово – в Призрен, за Македония – в Гостивар, за Албания – в Тирана, за Босна и Херцеговина – в Сараево./Вестник Марица

Свързани статии