Цените на морето били паднали – 15 лева за цаца с картофки и бира

Този летен туристически сезон е бурно коментиран във Фейсбук и заради публикуваните снимки на празни плажове и цени по заведенията. Заради конкуренцията на „ол инклузив“ пакетите по българското Черноморие цените в заведенията са паднали. Така, сега за една и съща сума 4-членно семейство може да вечеря в крайбрежно заведение и във Варна, и в курорта „Златни пясъци“, е установила проверка на БНТ. В едно от многобройните заведения на плажната алея във Варна клиентелата е предимно местна, туристи от вътрешността на страната и чужденци сядат по-рядко.

„Бира с цаца струва от порядъка на 10 лева, като цацата е порция 300 грама, а бирата – говорим за голяма наливна“, коментира Гергана Найденова, управител на заведение за хранене. Така едно 4-членно семейство може да вечеря за около петдесет лева. В курорта „Златни пясъци“, в този бар елитни марки алкохол са около шест лева за 50 грама, кафето е три, а минералната вода два лева.

„Ако дойде една компания от четирима човека и си поръчат алкохол с безалкохолно колко ще платят – 30-40 лева най-много“, казва Пламен Пейчев, управител на заведение за хранене. В ресторантите на свободна консумация порция пържени картофи е 5 лева, салатата – около седем. Може би защото туристите масово си носят на плажа храна и безалкохолни от „ол инклузива“ на хотела, в който са отседнали.

„От „ол инклузива“ няма как да очаквам да дойдат кой знае колко хора да си изхарчат парите тук. Така че и това ни сваля цените“, добавя Пейчев. На щандовете за бързо хранене обаче цените са двойни и изборът е от парче пица за три лева до дюнер за осем лева./БЛИЦ

Свързани статии