Целта на атентата в Пловдив – да окървави Джумаята

Вербовчикът е притискал 16-годишния младеж да направи атентат до Джумаята в Пловдив. Идеята била да се вбие клин между християни и мюсюлмани. Целта на бандитите от Ислямска държава е била в Пловдив, смятан за град на толерантността, да бъдат насъскани християни срещу мюсюлмани. Това заяви пред „Марица“ проф. Владимир Чуков, един от най-авторитетните арабисти у нас.

При специализирана акция на Специализираната прокуратура, ДАНС, групата за борба с тероризма и Областната дирекция на полицията в четвъртък бе задържано 16-годишно момче от Пловдив. То учи в елитна гимназия под тепетата, много интелигентно дете е и от семейство с финансови възможности. Момчето е имало задълбочени познания по химия и е получавал инструкции от вербовчици как да сглоби бомба с максимален унищожителен ефект, разказаха запознати със случая.

В деня на задържането не е имало зрелищна акция. Родителите сами потърсили помощ още преди месец от полицията, след като забелязали промяна в поведението на детето си. Наели му и частен психолог./Вестник Марица

Свързани статии