Тревожно: Децата предпочитали да си чатят, вместо да говорят помежду си

„Тенденциите напоследък са децата да предпочитат да си чатят, а не да говорят лично помежду си“. Това заяви зам.-кметът на Варна Тодор Иванов. Като председател на Общинската комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните той посочи и причината – социалните мрежи.

„Децата се отчуждават, защото едно от неприятните неща на социалните мрежи е точно това – отчуждаване от изконните ценности. Децата предпочитат да получават информация от социалните мрежи, която обикновено не е коректна. Забравиха книгите и четенето, което няма как да не се отрази и на поведението им”, коментира Иванов.

Тодор Иванов даде старт на ежегодната кампания „Открити дни на Местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните“ Дарик Варна
„Нищо не се е променило във времето. Децата са такива, каквито са били винаги. В някои случаи непослушни, в други – не толкова. Но проблемът не е в тях, а в техните родители, възпитатели и учители”, изтъкна още зам.-кметът на Варна.

Приобщаването на децата към изконните български ценности, към училището и четенето е една от целите на общинската дирекция „Превенции”. Днес бе даден старт на ежегодната кампания „Открити дни на Местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните“.

Тя се организира от Общинската и седемте Местни комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, дирекция „Превенции” и Областната дирекция на МВР.

В инициативата ще бъдат обхванати над 3800 ученици от 43 варненски училища. Дейностите включват над 120 беседи, презентации и тематични часове, проведени по метода „връстници обучават връстници”.

Основната цел е учениците да се запознаят по-подробно с негативните последици от проблемни поведения, с които могат да се сблъскат в своето ежедневие – агресия, употреба на психоактивни вещества, опасности в интернет, рисково сексуално общуване и въвличане в трафик на хора. /Дарик радио

Свързани статии