Тревога: Училищните лавки пълни с некачествени храни

Кроасани с некачествен какаов пълнеж, се продават в училищните бюфети в Пловдив. Това е несъответствие с Наредба №8 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищните столове и лавките.

Нередностите са констатирали инспектори от Българска агенция по безопасност на храните, без да уточняват марките на кроасаните, а на управителите са връчени актове за нарушения.

В периода 24 септември – 11 октомври бяха извършени проверени в детски градини и училища в цялата страна. В същия период са извършени и 18 извънредни проверки по сигнали на родители в училищни столове и лавки в градовете Пловдив, Бургас, Кюстендил, и София-град.

Издадени са общо 20 акта за административно нарушение и 191 предписания. Възбранени и насочени за унищожаване са 13,305 кг бисквити, солети и халва с палмови и кокосови мазнини, 13,660 кг кашкавал, 4 кг брашно, 6,544 кг кренвирши, които не са произведени по утвърден стандарт. 49,77 л безалкохолни напитки и 2,310 л айрян със сол също ще бъдат унищожени, тъй като не са разрешени за предлагане в детски градини и училища./Вестник Марица

Свързани статии