Спасители посочиха единственото спасение, ако мъртвото течение те завлече

Коварното на мъртвите течения е, че не може да се установи и не знаеш в кой момент ще попаднеш в тях. Затова плуващите трябва да са винаги нащрек. Това каза пред БНТ Вили Цеков от Областния съвет на Българския червен кръст във Варна. През август морето взима най-много жертви, сочи черната статистика на водните спасители. Причината е, че през този месец настъпват промени в атмосферните условия, които предизвикват образуването на мъртво вълнение и дънни ями край плажовете.

Специалистите са категорични, че независимо през кой месец сме решили да почиваме на морето, трябва да се отнасяме с уважение към него и без излишна самонадеяност. Мъртвото вълнение не може да бъде забелязано, но то завличат хората, попаднали в неговия капан, не към морското дъно, а навътре в морето. Затова и всяка година то взима десетки жертви. Трябва да се спазват обаче конкретни правила, за да може да се спасите.

„Първото и основно правило е спазването на разпоредбите на спасителите. Когато има червен флаг по никаква причина не трябва да се влиза в морето. Всеки си мисли „Аз съм си платил почивката и какви са тези, че ще ме спират да влизам в морето“. Така започват неприятностите“, предупреждава Цеков.

„Мъртвите течения се образуват най-често, когато има северозападен вятър и представляват канал във водата с посока навътре. Вследствие от ветровата вълна, морското дъно променя релефа си и прибойната вълна не може да се отича равномерно по цялото крайбрежие, а намира по-дълбоко място и тръгва към морето. За плуващия е трудно да излезе на брега“, каза спецът от Областния съвет на БЧК – Варна.

Август е месецът с най-рискови параметри за възникване на мъртво вълнение, добави той. „За голяма радост по нашето Черноморие рядко възникват мъртви течения по-широки от 5-10 метра! Важно е да не допускате паниката да ви обзема и да не се опитвате бързо да излезете на брега, а да се плува успоредно на него“, обясни Цеков. „При дънна яма морето се опитва да те завлече на дъното.

Трябва да се отпусне тялото и при стигането на дъното, да се отблъсква настрани“, каза още той. Спасителят от Варна Симеон Карадимов пък каза, че дори и най-плитките плажове може да са опасни, защото през август морето ги подкопава. Както е плитко изведнъж попадаш изведнъж на необичайно дълбоко място, обясни той./БЛИЦ

Свързани статии