Собственикът на змията, която изправи на нокти пловдивчани, го загази здраво

Собственикът на избягалата в търговски център на пъпа на Пловдив боа удушвачка от вида „жълта анаконда” успял да хване влечугото сам, след като всички си тръгнали и в търговския обект настанала тишина, пише „Монитор“.

„След като се изпразни сградата от полиция, гражданска защита и медии, към 20,30 – 21 часа много бързо я намерихме с един колега. В рамките на 30-40 минути открихме къде е животното. Цялата паника бе излишна. Можехме да я намерим много по-рано през деня, но прекалено много хора имаше и прекалено много нерви”, каза той. Змията с дължина 1,80 м и тегло около 5 кг е избягала, защото е била преди смяна на кожата. Тогава влечугите са стресирани, а и средата за нея била нетипична.

Иво я имал едва от 2 февруари, когато я закупил от свой приятел. Змията е била бучкана с метли от хората в магазина и това също много я стресирало. Успяла е да избяга от пластмасовата си кутия, защото е имало счупена щипка. Влечугото е натегнало кутията, щипката се е дочупила, боата е избила капака и е излязла. Била занесена от Иво в магазина му временно в търговския център, защото в дома си той правел ремонт.

След случилото се от управата на търговския център са прекратили договора на Иво Катрафилов за магазина му и той има едномесечно предизвестие да напусне. По думите му в правилника на търговския център нямало забрани за животни, освен за кучета и котки. Боата има направена регистрация в РИОСВ – Пловдив през 2013 година в съответствие със Закона за биологичното разнообразие и CITES (Конвенция за международна търговия за защитени видове от дивата флора и фауна).

От 2 февруари 2019 г. има нов собственик, който ще открие зоомагазин. Има 14-дневен срок за пререгистрация. Жълтата анаконда не е отровна змия и според експертите не е опасна за хората, съобщиха от РИОСВ Пловдив./Вестник Монитор

Свързани статии