Ралев разрешил строежа след предаването на подкупа

Кметът на район „Северен“ инж. Ральо Ралев остава в ареста с мярка за неотклонение „задържане под стража“. Компания зад решетките ще му прави и соченият за негов съучастник и помагач Иван Делевски. Това решиха на вчерашното заседание магистратите от Апелативния специализиран съд. Определението е окончателно.

На предходната инстанция Делевски беше пуснат под парична гаранция от 60 000 лева, но въззивният съд определи действията му като „изключително конспиративни“ и също го изпрати в килия.

Мнозинството на тричленния съдебен състав се позова на свидетелски показания, според които, след като строителният предприемач Здравко Ангелов предал парите на Делевски, Ралев се срещнал с главния архитект на район „Северен” Михаил Богданов и му заявил, че проектът вече може да бъде придвижен.

Решението на магистратите не беше единодушно, тъй като една от съдийките подписа определението с особено мнение. По думите й доказателствата за извършено престъпление не били достатъчни. Затова трябвало обвиняемите да бъдат пуснати от ареста без мерки за неотклонение, а бизнесменът Ангелов и всички свидетели би следвало да бъдат разследвани по случая.

До повторното разглеждане на мерките за неотклонение се стигна, след като прокуратурата настоя Делевски да бъде задържан, а защитата на Ралев поиска да го пуснат от ареста.

Кметът беше докаран в съдебната зала видимо изнемощял и облечен в синьо сако, дънки и спортни маратонки.

По данни на защитата му той е свалил близо шест килограма, откакто беше арестуван.

Ралев имал уголемяване на черния дроб, което му създавало проблеми. В тази връзка адвокатите му Сузана Алекова и Христо Ботев настояха да бъде извършена медицинска експертиза. Съдът отхвърли това искане, като се позова на медицинската справка от ареста, според която обвиняемият е годен за престой зад решетките.

Адвокат Сузана Алекова също настоя за по-лека мярка, тъй като докладните записки на Комисията за противодействие на корупцията са негодни доказателства спрямо съдебния кодекс. По думите й, обвинението лежи на извадени от контекста на разпитите изречения, а всъщност нито един от свидетелите не посочва, че Ралев е искал пари. „Това са слухове и те не могат да бъдат от каквото и да е било значение за процеса. Споменавано е, че средствата са за някого, но никой не споменавал конкретно кмета“, обясни Алекова пред съда.

Тя подчерта, че клиентът й е с чисто съдебно минало, трудово зает, с добра семейна среда, а и е съдействал на органите на реда. Според нея наложената мярка „задържане под стража“ е предварителна присъда, което нарушава презумпцията за невинност.

“Не може да разследваш подкуп, без да си хванал предаването на парите. Това винаги ми се е струвало абсурдно в това дело“, добави адвокат Ботев.

Ралев заяви пред магистратите от специализирания съд, че е много обиден от повдигнатото му обвинение.

Той е излязъл в 30-дневен неплатен отпуск от 31 май, за да не възпрепятства разследването и да няма достъп до Общината.

Прокуратурата обаче настоя за налагане на най-тежката мярка „задържане под стража“ спрямо двамата, тъй като според свидетелските показания проектът за забавения строеж не е имал сериозни пороци и е трябвало да бъде придвижен по-бързо, но е бил възпрепятстван.

Магистратите взеха страната на обвинението и свидетелските показания и оставиха двамата в ареста./Вестник Марица

Свързани статии