Путин губи една трета от местата в Московския парламент

Управляващата партия „Единна Русия“, която подкрепя президента Владимир Путин, загуби около една трета от местата си в Московската градска дума на местните избори в неделя. В 20 от 45 избирателни района са спечелили кандидати на системната опозиция, които бяха посочени от Алексей Навални като част от стратегията за „умно гласуване“.

В неделя се проведе руският т.нар. Единен ден за гласуване, където пречките пред участието на несистемната опозиция и белязаните от арести и присъди многохилядни протести придадоха на вота национално значение.

Под лупа

Местните избори в Русия бяха едни от най-внимателно наблюдаваните от години, след като изключването на опозиционни кандидати от участие във вота в Москва доведе до най-масовите протести от близо десетилетие. Изключените от изборите, включително и Алексей Навални, обявиха, че това е била стратегия на властите, за да ги спре от спечелване на места в Московския парламент. Навални използва поддръжниците си, за да гласуват тактически в Русия за кандидати, които имат най-добрите шансове да отправят предизвикателство към „Единна Русия“.

Кандидати от „Единна Русия“ в Москва пък се явиха като независими в опит да се дистанцират от партията, чиято популярност е на рекордно ниско ниво от над 10 години. Рейтингът на „Единна Русия“ пострада от недоволството на гражданите от увеличаване на възрастта за пенсиониране в момент на намаляващи приходи.

Шестнайсет региона гласуваха в неделя за губернатори, 13 – за местни парламенти, 22 административни центъра – за нов състав на градската управа, а три регионални столици – за кметове. Освен това четири едномандатни окръга избираха допълнително свои представители във федералния парламент. Равносметката за момента е, че кандидатите на властта – заемащите поста губернатори, спечелиха навсякъде, където се проведоха избори.

Резултатите

Руският опозиционен лидер Алексей Навални не беше допуснат да участва в изборите, но все пак гласува в Москва в неделя

Независими кандидати (разбирай тези на „Единна Русия“ – бел. ред.) получават 26 от общо 45-те места в градския парламент на Москва, каза председателят на столичната избирателна комисия Валентин Горбунов след обработка на всички изборни протоколи, съобщава ТАСС. Активността на изборите в Москва е била 21.77%.

Според РИА Новости „Единна Русия“ е изгубила около една трета от контролираните преди това от нея места в столицата. На изборите през 2014 г. партията спечели 28 места. Още 10 места бяха спечелени тогава от кандидати, които се явиха като независими, но които подкрепяха „Единна Русия“.

В 13 от 45-те избирателни окръга в столицата печелят кандидати на Комунистическата партия (при 5 места досега), в 3 окръга – на извънпарламентарната опозиционна партия „Яблоко“, в още 3 – на партия „Справедлива Русия“.

„Единна Русия“ обаче изгуби изборите в Хабаровския край (в Далечния изток), където взе 2 от 36 места (останалите са при националисти и комунисти).

Какво е „умно гласуване“

Много руски и западни политолози смятат опозиционните партии за слаби и без особена роля в руската политическа система. Независимо от това опозиционерът Алексей Навални призова за „умно гласуване“, което включва подкрепа за най-популярния кандидат от тези партии с цел разгром на „независимите“.

Несистемната опозиция, от която той е част, не беше допусната до изборите. Решението на поддръжниците на Навални вместо призив за бойкот беше за стратегически вот в 33 от 45 окръга. Успехът на тази тактика в 20 от тях променя състава на градския парламент, където комунистите досега имаха едва пет места, а Либерално-демократическата партия на националиста Владимир Жириновски – едно (почти всички останали бяха за „Единна Русия“).

Навални заяви, че „Единна Русия“ всъщност е загубила в още 4 окръга, но с „фалшификации“ е прикрила това./Вестник Марица

Свързани статии