Прокурор Иван Гешев: Видин щеше да гори 1 седмица след голяма експлозия, ако не бяхме заловили подпалвачите!

Видин можеше да гори една седмица. Това обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев на извънреден брифинг по повод предотвратен палеж в областния град, за който БЛИЦ първо писа. Две лица са се опитали да проникнат и да подпалят граничното полицейско управление във Видин. Благодарение на разположени постове из целия град обаче палежът е бил предотвратен. Оказа се, че при полицаите в града, от техни източници, е постъпила информация, че се готви голямо престъпление, но неясно точно какво. Заради това били предприети извънредни мерки и били разположени постови из града. И мерките дали резултат.

„Във вторник през нощта е констатиран опит да се проникне на територията на граничното полицейско управление. Ня мястото най-вероятно е щял да бъде извършен палеж. Там е имало цистерна с нефтени продукти, през улицата има бензиностанция. Както каза един колега, ако този палеж се бе случил, Видин щеше да гори една седмица“, обяви Гешев. У лицата са намерени множество бутилки с бензин – 8-10, което е предполагало голяма експлозия и сериозен пожар. Оказва се, че случаят може да има връзка и с предишни палежи, тъй като има сходство на почерка. И по-конкретно със случай, при който е запален автомобила на разследващ полицай във Видин, а след това е направен опит да бъде запален и апартамента му – до палеж се е стигнало, но подпалвачите объркали жилището.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов уточни, че не са ясни мотивите за посегателството срещу полицая, но най-вероятно са свързани с неговата работа. Той уточни, че задържаните две лица не са криминално проявени. „Благодаря на денонощнта работа на Национална полиция и прокуратура Видин. Благодарение на тяхната работа се предотврати подпалването на града. Това е истината. Гражданите на града може да се гордеят с местната си полиция и прокуратурата“, обяви Гешев, а Иванов изтъкна и дейността не само на националната, а и на местната полиция./БЛИЦ

Свързани статии