Проф. Антоанета Христова: ГЕРБ е по-близо до Европа от БСП

Проф. Антоанета Христова е завършила психология в Софийския университет. Специализира психотерапия в Международния институт по личностноцентриран подход в Швейцария и политическа психология в САЩ. Главен редактор на сп. „Психологични изследвания“. Директор на Института за изследвания на населението и човека в БАН.

– Как Ви изглежда политическият пейзаж месец преди изборите? Очевидно скандалите изместват дебата за европейския дневен ред.

– Да, липсва битка за каузи, дебат за европейския дневен ред. Никой до този момент не превежда националните проблеми през европейските политики. Опитът на ГЕРБ да говори по темата цифровизация е неуспешен, защото не е изговорен адекватно към днешните болни теми за държавата. По-добре ГЕРБ да включи в политическото си говорене другите теми, които са свързани с българския дневен ред. Това са политиките, които ни правят равнопоставени с останалите страни в ЕС, за битката с корупцията и т.н.

Могат да вземат пример от Мая Манолова. Омбудсманът постигна доста повече чуваемост с говоренето за двойните стандарти в различни стоки, с които вече се занимава и Европейският парламент.

В последната година във връзка с председателството на Съвета на Европа, във връзка с активната политика на премиера Бойко Борисов на практика ние станахме активни субекти на отстояване на определени политики в ЕП. Естествено е опозицията да критикува, но усещането на българина е, че ние участваме относително равнопоставено в европейските процеси напоследък и заслугата за това е на премиера и ГЕРБ. Те са по-близо до Европа в момента и това е видимо за всички. Обратно – БСП вкара кандидати в листите, които нямат общо с ЕП до момента. БСП заложи не на приемственост, а на яркото противопоставяне и черния пиар. Коя стратегия е по-успешна, ще видим на изборите.

– Ще активират ли скандалите твърдите партийни ядра на 26 май?

– Хипотезите са две. Тази война, на която сме свидетели, тази скандална, подмолна, нечиста и антиполитическа предизборна кампания има две рефлексии сред избирателите. Едната е да ги отврати, което предполага явяване на изборите само на най-твърдите избиратели. Втората рефлексия предизвиква обратната реакция – да политизира обществото в резултат на баталната сцена, която се разиграва пред очите ни, т.е. масово хората да отидат до урните. Обявените към момента резултати от социолозите са в рамките на статистическата грешка, не дават предимство нито на единия, нито на другия. На тази база не могат да се правят точни прогнози.

До края на предизборната кампания могат да се случат много неща. Очаквам още по-голяма мръсотия, която ще рефлектира в още по-голямо отвращение. Т.е., може би ще се случи първата хипотеза – само най-най-твърдите ядра ще премерят силите си на изборите през май.

– ГЕРБ имат амбиция да вкарат поне 7 депутати. Ще привлече ли десни избиратели съюзът със СДС?

– Сравнявайки листите, мога да обобщя: Мария Габриел е с изключително неясен профил за българския избирател. Напротив – водачът на БСП Елена Йончева е изключително разпознаваема у нас, без да определям плюс или минус е това. ГЕРБ безспорно разширява подкрепата си през СДС, където определено има хора, негласували години наред, отчаяни от случващото се. Но избирателите на СДС умеят да заемат позиции в критичен момент, защото са обръгнали на предателства през годините. И въпреки всичко са останали ценностно верни. В този смисъл СДС може наистина да допринесе. Сигурна съм, че също и земеделците, с които ГЕРБ подписаха предизборно споразумение, обогатяват знака за дясна идентификация и обединение. Т.е. ГЕРБ привлича по-малките десни, с изключение на категоричните си врагове – „Демократична България”.

От другата страна имаме категорична заявка за коалиция на БСП с несформираната, но виртуално съществуваща партия на Румен Радев. Той даде най-скъпия си човек като лице, което да привлече към БСП тези, които харесват президента. Т.е. при левицата също имаме разширение на подкрепата.

В същото време останалите по-малки леви, като например АБВ, ще отцепят гласоподаватели от БСП, явявайки се с името „Коалиция за България“.

Сравнявайки монолитността на двете основни партии, ГЕРБ е единна, каквито и вътрешни напрежение да има. А БСП е извадила всичко на показ и не е решила проблемите си, с изключение на голи твърдения пред своите: ние сме единни и обединени след последния пленум! Което не е истина.

Много е важно в политиката да бъдеш искрен. А в това състезание на искреност БСП тежко губи в последните дни. Освен това отсъствието им от парламента не се посреща добре. Даже хора, които са им изключително верни, не одобряват тази им тактика на поведение.

И в същото време ГЕРБ е ударен през „Апартаментгейт“. Нищо че проблемът е на цялото общество, нищо че в годините са се раздавали апартаменти, родителите на децата на младите в БСП са получавали апартаменти по възможно най-безобразен начин от властта преди 1989 г. Въпреки всичко това скандалът удари ГЕРБ. Борисов предприе точни действия за управление на скандала, давайки златен стандарт. Това обаче не се случва от другата страна. За развитие на демокрацията са нужни силно ляво и силно дясно, а за момента не виждам тези признаци.

– Как ви изглежда листата на БСП с най-добрите експерти по европроблематика Станишев – пети, и Деница Златева – седма?

– Неприятно съм изненадана с момичето Цветелина на трето място, тъй като БСП вече разполага с подготвени млади хора, които биха могли да бъдат включени. Изведнъж се появява лице, което няма никаква връзка с никого, а интервюто <210> за Слави Трифонов не е успех. Има нещо грешно в системата на социалистите. Този избор, некомпетентността, самонадеяността на един млад човек, който не е подготвен за политиката, но се самопредставя с думички, на които българинът се възхищава – Оксфорд, банка, чужбина, създава заблуждаващи ходове за общественото настроение.

В зависимост от резултатите на тези избори ще мога да кажа дали обществото е готово да накаже за некоректно политическо поведение. Експертите са наясно с това, че пиарът не е политика. БСП обаче прекалено много се отдаде на пиара.

– Кои играчи извън ГЕРБ, БСП и ДПС имат шанс да вкарат депутати в Европарламента?

– Не мога да кажа. Възможно е „Демократична България“ в зависимост от активността да вкарат един депутат. За мен това ще е индикатор не за партиите, а дали обществото е разпознало некоректно политическо присъствие. Патриотите разделени почти нямат шанс. С изключение на ВМРО, при които Ангел Джамбазки е човекът, който може да активира гласоподаване. Той е най-разпознаваем, ярко защитаващ политики, които са национално одобрявани. Покрай него ВМРО може да има депутат.

– Какво може да събуди хората?

– Осъзнаването за изключително тежкия конфликт по няколко линии. Едната е комунизъм-антикомунизъм, втора – правене и неправене на политики, трета – груба манипулация срещу коректна предизборна кампания. Ако тези три линии на конфликт станат болезнено ясни през медиите, тогава поляризацията и активността вероятно ще бъдат по-големи.

– Има сериозно опасения за бъдещето на Европа. Ще оцелее ли проевропейското центристко мнозинство в Европарламента?

– Европа направи всичко възможно, за да ни отблъсне като избиратели. Почти няма грешка, която да не е направила – особено по отношение на малките източноевропейски страни. Франция и Германия управляват ЕС силно централизирано, но в тази централизирана система ние имаме своето място и можем да се борим за право, глас, участие, чуваемост. Това е процес, който започна много силно през последната година. Мисля, че Европа е принудена да чуе националните интереси и ще бъде принудена да промени политиката си, ако не е решила да остане обединение само на най-силните. Но това вече няма да бъде Европа, ще бъде парциален съюз на най-силните. Би могло да се случи, но няма да е Европа на създателите на идеята.

В момента подкрепата на Европа у българския избирател е много по-слаба, отколкото преди. Особено тази година – поради пакета Макрон. Въпреки тази грешка обаче за българина е важно да знае, че има авторитети извън България, с които нашите политици се съобразяват, от които имат респект. Надявам се българинът да разбира, че въпреки негативите, Европа е най-добрият вариант за нас, без да е идеален./Вестник Марица

Свързани статии