Прегледът при кардиолог спасява живот

Когато става дума за сърцето и кръвоносната система, профилактичният преглед при кардиолог може да спаси живот. Статистиката сочи, че над 1 млн. души в България страдат от хронични заболявания на органите на кръвообращението. Смъртността на българите с проблеми със сърцето и кръвоносните съдове според данните на Националния статистически институт за 2017 година е 71 997 души. Сърдечните заболявания са най-големият убиец, а след тях се нареждат раковите образувания, отнели живота на 17 429 човека.

Редовният преглед е най-добрата превенция на заболяванията. Всеки здравноосигурен българин има право на профилактичен преглед и две направления за специалист на месец от личния лекар. Дали пациентите ще ги използват зависи изцяло от тях – личните лекари на подлежат на никакви санкции по този въпрос. След като навърши 35 години, всеки човек трябва да мери често кръвното си налягане, като се препоръчва веднъж на 5-6 месеца това да се прави от медицинско лице.

Нормалните граници са 120/80, но могат леко да варират според възрастта, без да се счита това за отклонение. Личният лекар прави и електрокардиограма. Ако прецени, може да изпрати пациента на кардиолог, който разполага с допълнителна медицинска техника и консумативи. При специалиста може да се направи стрес тест. Това е оценка на капацитета на сърцето по време на повишаващо се физическо натоварване. Обикновено се прави продължителна електрокардиограма докато пациентът ходи по пътечка. Чрез холтер за кръвно налягане то може да бъде измерено в с голяма прецизност, което помага за поставянето на точна диагноза.

За да се подготвите за преглед е нужно да отидете поне 5 минути по-рано от записания час. Това ще ви помогне да се успокоите и да избегнете запъхтяването. Вдишайте и издишайте дълбоко няколко пъти. Имайте предвид, че за кардиограмата ще трябва да се съблечете до кръста и да махнете бижутата си (ако имате такива). Ще ви бъдат поставени електроди на китките, глезените и гърдите.

ВАЖНО! Не забравяйте да кажете на лекаря си, ако приемате лекарства и да му изброите точно какви.

В българия броят на хипертониците (пациентите с високо кръвно) надхвърля 1,5 млн. души. Това състояние налага стриктен контрол и предприемане на мерки. Препоръчително е през няколко месеца да се прави пълен преглед, за да се избегнат инсулт и инфаркт./Вестник Марица

Свързани статии