Политиците се „сбиха”, идат ли предсрочни избори

Кампанията за предстоящите евроизбори е „чудесна” за обществото, защото е истински сблъсък и прочиства политическата система. Това мнение споделиха социологът Кольо Колев и анализаторът Георги Харизанов по NOVA.

„Ако се постоянства на тема апартаменти, това вече няма да има особен ефект. Би било разумно политиците да сменят поне атаката. В един момент започва някак си да се губи интерес. Имаш усещането, че нарочно се вадят някакви дребни неща с оглед на политическа атака. Друг е въпросът, че ще има още политически атаки и опити за изнасяне на нелицеприятни факти за едната или за другата страна. Но това са правилата на играта”, поясни в „Здравей, България” социологът.

„Някои казват: „ама мръсна кампания”, но това е чудесна кампания. Чудесното е, че политическите партии се сбиват. Всеки се опитва да покаже мръсотията на другия. По този начин се постига очистване на обществено-политическия живот. Това е важно за нас, обикновените хора. Ние очакваме от тях, те да се сбият. А не консенсус – ти ще крадеш в лява, ние ще крадем с дясна ръка. Обществото трябва да очаква яка битка, в това число и с малко мръсни хватки”, смята Кольо Колев.

„Ще продължи да се прочиства политическата система. Това е от полза за обществото. Професията на политик става все по-непривлекателна. На мястото на Делян Добрев четирима души отказаха да станат депутати. Това което е позволено за гражданите, вече не е позволено на политиците. Все по-малко хора ще желаят да стават политици, тъй като цялото имущество и минало на ще бъде проверено. 30-годишната ерата, когато политиците се подиграваха със Сметната палата и хвърляха формални декларации, приключи”, смята Георги Харизанов от Института за дясна политика.

Според него ставащото показва, че новият закон за противодействие на корупцията наистина работи.

Той допълни, че има само два реални сценария пред българската политическа система.

„Имаме два избора. Или Бойко Борисов или Корнелия Нинова като премиер. Няма трети вариант”, заяви Георги Харизанов и допълни, че всяко управление на БСП до момента е завършвало с криза.

„БСП примерно взима 5000 гласа повече, от това категорично не следва, че ГЕРБ трябва да подаде оставка. Не става въпрос за управляващата партия, а за управляващата коалиция. Тук играят още ВМРО, АТАКА, НФСБ, също и ДПС. Разбира се, това би разклатило ГЕРБ, основната управляващата партия, която в продължение на 10 години партията печели почти всички избори”, счита Кольо Колев.

Според него предсрочни избори ще има, ако продължат скандалите, който де факто рушат доверието към ГЕРБ.

„Непрекъснато има скандали. Не говоря само за „Апартаментгейт”. Говоря за НАП, за тол системите, за изискванията към касовите апарати. Тези неща дразнят хората. Създават усещане, че държавата не работи правилно”, коментира Кольо Колев.

„ГЕРБ сам си прави проблемите”, подчерта Колев, като допълни, че подкрепата за БСП не расте, а пада тази за управляващата партия.

И Колев, и Харизанов считат, че следващата голяма битка на политическата сцена ще бъде за избора на нов главен прокурор след изтичането догодина на мандата на Сотир Цацаров./Вести БГ

Свързани статии