По-скъпият ток надува цените на храни и услуги

Цените на храни, стоки и услуги ще скочат между 5 и 10 процента след поскъпването на тока и парното от 1 юли. Това прогнозират браншовици с уточнението, че тепърва предстои да калкулират след окончателното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/, която ще се произнесе в края на юни. Очаква се най-много да поскъпват месни, млечни и тестени изделия.

Енергийният регулатор проведе вчера заседание, на което бяха обсъдени предложенията на енергийните дружества. КЕВР предвижда поскъпване на тока средно с 3.5% за страната, а на топлоенергията – с 4.5 на сто. Най-голямо ще е повишението за битовите клиенти на ЕВН в Югоизточна България – с 3.59%. Потребителите на ЧЕЗ в Западна България ще плащат с 3.46% по-големи сметки, а най-малко ще е поскъпването за абонатите на „Енерго-Про“ в Североизточна България – с 3.38%. Най-голямо увеличение на топлоенергията е предвидено за Разград – 17.53%, и Габрово – с 12.53 на сто.

В Пловдив увеличението е със 7.4%, колкото е и в Бургас. Във Враца цената на топлоенергията нараства със 7.52%, а във Велико Търново – със 7.26 процента. Скокът в цената в Плевен е с 6.1%, а в София се очаква поскъпване с 4.3%. Най-малко ще бъдат засегнати в Русе – 3.86%, Перник – 1.77% и Варна – 1.96 на сто. Парното ще поевтинее само в Сливен – с 0.4%.

Ако се съобразим с енергийните дружества, парното и токът ще поскъпнат с над 50%, коментира председателят на КЕВР доц. Иван Иванов. Предстоящото поскъпване той мотивира с две причини – едната е резкият скок на емисиите въглероден диоксид на световните пазари, които на европейските борси достигнаха 25 евро тон. Втората причина била усложнената обстановка в страни като Иран и Венецуела, което предизвиква сътресения на пазара на суров петрол, участващ във формулата за изчисление на цената на природния газ./Вестник Марица

Свързани статии