По разпореждане на Борисов: Спира строежът на „Златен век“

Премиерът Бойко Борисов разпореди да спре строителството на небостъргача „Златен век“ на „Артекс“, съобщиха от Министерския съвет. На среща при министър-председателя кметът на София Йорданка Фандъкова отново заяви, че разрешението за строеж на сградата „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“ е изтекло.

Фандъкова поиска от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова да бъдат предприети действия по спиране на строителството на сградата.

Министър Аврамова информира премиера Борисов, че след окончателното приключване на проверката на ДНСК са констатирани съществени отклонения при строителството, които дават достатъчно основания за спиране на строежа.

На базата на всички факти и обстоятелства по приключилите проверки на ДНСК и Столична община, и докладваното от министър Петя Аврамова и от кмета Йорданка Фандъкова, премиерът Бойко Борисов разпореди на ДНСК да действа съобразно своите компетенции и строежът да не продължава.

На среща при министър-председателя Бойко Борисов днес го информирах за становището на Столична община, че разрешението за строеж на сградата „Златен век“ в кв. „Лозенец“ е изтекло, написа столичният кмет на профила си във Facebook.

На среща, организирана от премиера Борисов, поисках от министъра на регионалното развитие и благоустройството г-жа Аврамова спиране на строителството на сградата. Убедена съм, че строителството не трябва да продължава, докато съдът не се произнесе еднозначно за валидността на строителните книжа, коментира Фандъкова.

Министър Аврамова ме информира, че днес приключва проверката на ДНСК на обекта. Констатирани са съществени отклонения в строителството, които дават достатъчно основания за издаване на констативен акт и спиране на строителството, добави тя.

Междувременно ДНСК разпространи своето становище за това какви нарушения е констатирала.

„Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) e констатирала няколко отклонения при строителството на сградата „Златен век“. Във връзка с извършени проверки на сградата „Златен век“ с възложител „Артекс Златен век“ ООД, София, проведени на 20.03. и 26.03.2019 г. по документи и на място се констатираха следните отклонения при строителството.

Сградата е на етап груб строеж. Вместо предвидените с одобрения инвестиционен проект от главния архитект на Столична община две двойни асансьорни клетки, в които ще бъдат монтирани по два подемника за автомобили, на място е изпълнена стоманобетонна плоча, без да са реализирани отворите за монтаж на асансьорните уредби“, съобщиха от ДНСК .

„В подземните три нива на строежа на коти – 4,53; -7,63 и -10,75, съгласно проекта по част „Конструкции“, са извършени строителни дейности, чрез които са закрити конструктивни елементи – ограждащи стоманобетонови стени, колони и шайби, което възпрепятства извършването на огледа им преди съставянето на акт образец 14 за приемане на конструкцията“, посочиха още от дирекцията.

„В нарушение разпоредбите на закона (чл.154, ал. 1, т.5 от ЗУТ) без издадено разрешение за строеж, в съседния УПИ III-411, собственост на същия възложител, е изпълнен изкоп с неукрепени откоси, с дълбочина около 15 м. Сградата не е обезопасена със строителни мрежи по цялата фасада, с което се създават предпоставки за възникване на инциденти. Съставен е констативен акт, който е основание за започване на административно производство по реда на чл. 224, ал. 1, т.1 и т.2 от ЗУТ за спиране на строителството на обекта“, допълниха от ДНСК.

„Съгласно изискванията на закона, след връчването на констативния акт и след изтичане на необходимия срок на възражение, ще бъде издадена заповед за цялостно спиране на строежа, до отстраняване на констатираните нарушения“, пише още в съобщението./Дарик радио

Свързани статии