По-ниският данък МПС ни излиза солено

Шофьорите трябва хубаво да си направят сметката дали да вадят нови талони на колите си, ако там не присъства екокатегорията. Показателят е заложен в новата формула за изчисляване данък МПС. Ако категорията не е вписана в документите на колата, данъчните автоматично начисляват по-висока ставка, защото приравняват возилото към най-ниската екологична категория Евро 1. Разликата в коефициентите обаче при Евро 1 и Евро 3 е едва 0.1.

Проблемът обаче е, че за вписване на категорията, собствениците трябва да посетят представителството на марката. На база година на производство и характеристики на модела специалистите определят на кое Евро отговаря возилото. За услугата дилърите взимат масово между 30 и 60 лева. Отделно 20 лева е таксата в КАТ за преиздаване на талона.

Моят автомобил е Рено Меган, произведен 2000 г., в талона нямам екокатегория. Но няма и да ходя да вадя, тъй като не ми излиза сметката, разказва пловдивчанинът Кирил Асенков. Ако данъчните третират колата ми като Евро 1, ще платя 142.56 лева, пресмята той. Ако извадя документ за екокатегория, ще се бръкна минимум с 50 лева, а намалението в налога ще е едва 12 лева, посочва Асенов.

Още по-драстичен е случаят с луксозните марки. Дилърът на Мерцедес например определя категорията срещу такса от 132 лева. Така за стар Мерцедес ML, произведен през 2003 г., се обезсмисля преиздаването на талон. Новият данък за колата за тази година ще е около 250 лева. Ако се впише обаче в талона Евро 3 /на тази категория отговаря/, налогът ще падне едва с 22 лева, а инвестицията ще бъде 152 лева /132 лв. за дилъра и 20 лева за КАТ/. Тоест разходите по новия талон ще се избиват години наред, разсъждава собственичката на автомобила./Вестник Марица

Свързани статии