Пловдивски скулптор днес обезсмърти велик гайдар

Скулпторът Ангел Каравланов от Пловдив направи макет за монумент на бай Дафо Трендафилов – един от най-почитаните гайдари на Родопите. Той ще представи макета днес по време на гайдарското надсвирване на Гела, когато с голям концерт гайдарите ще почетат 100-годишнината от рождението на бай Дафо.

Дафо Трендафилов е култов майстор-гайдар и преподавател. Роден е на 17 януари 1919 година в село Гела. С гайдарския състав „Капитан Петко войвода“, ръководен от Иван Балабанов, на днешната събота от 19 часа до параклиса „Свети Илия“ ще започне голям концерт в чест на 100-годишнината на бай Дафо.

Ще го открие 83-годишният гайдар бай Манол Ташков. В концерта ще участват гайдари от целия регион – Смолян, Чепеларе, Девин, Златоград, Рудозем, Широка лъка, както и от Пловдив и София. Ще участват и ансамбъл „Манол Радичев“ от Гела, квартет „Славей“, Валя Балканска и Петър Янев, каза кметът на Широка лъка и Гела, Васил Седянков.

39-годишният скулптор Ангел Каравланов също е гайдар. Той свири в състав „Родопчани“ в Пловдив с ръководител Веселин Козарев. Каравланов е завършил „Скулптура“ в Националната художествена академия. Стана известен със статуята си „Родопчанка“, която бе поставена в смолянското село Чокманово. Той е автор и на паметника на основателя на оркестър „100 каба гайди“ Апостол Кисьов в село Стойките.

„Реших да направя монументи на двама големи гайдари – на бай Дафо и бай Хальо (Михаил Калфов). Бай Дафо е велик гайдар. Запознах се с него в края на живота му, оказа се, че е пял на поляните в Гела с баба ми, родопската певица Катя Кисьова, в чиято памет направих скулптурата на родопчанката в родното <210> село Чокманово. Искам статуята на бай Дафо да е от монолитен гранит с височина три метра. И ще представя макета <210> по време на концерта в чест на 100-годишнината му. Ще обявя кампания за събиране на средства за камъка, от който да се направи монументът. Желанието ми е да бъде поставен на видно място и да напомня и на идните поколения за великия бай Дафо“, каза Каравланов.

Той заяви, че след обсъждане с кмета на Широка лъка и местните хора ще се избере мястото, където да бъде поставен монументът. Гайдарското надсвирване, наричано „Малък Рожен“, тази година ще се проведе на 3 и 4 август.

„Има голям интерес от гайдарите, досега са записани между 80 и 100 гайдари, записването продължава до последния момент. По традиция те ще бъдат оценявани от жури, оглавявано от проф. акад. Милчо Василев – ректор на катедра „Музикален фолклор“ в Музикалната академия в Пловдив. В журито тази година ще бъдат преподавателят от НУФИ – Широка лъка Щильон Неделчев, Тодор Кайков и Ангел Герзилов“, съобщи кметът Васил Седянков.

За провеждането на надсвирването, което събира над 20 000 души на Илинденските поляни, тече трескава подготовка от седмица. С материали, осигурени от Община Смолян, е поправен пътят към поляните, които вече са окосени и хората събират сеното, каза Седянков. Той призова всички, които идват на надсвирването, предвид прогнозите за валежи днес и утре, да паркират автомобилите си близо до настлания с камъни основен път.

И то на наклони, които да позволяват да се спускат, тъй като реално могат да буксуват и да не могат да излязат от ливадите при дъжд. Седянков също призовава хората да не паркират по главния път от село Широка лъка към село Гела, защото блокират движението, а да оставят колите си по улиците в отбивката в селото в посока към читалището./Вестник Марица

Свързани статии