Пловдив в топ 10 на най-старите градове в света

Пловдив заема осмото място в класацията за най-старите постоянно населявани градове в света. Първите 10 града бяха споделени в профилите на The Spectator Index в Twitter и Instagram вчера. Данните за списъка от антични градове е взет от специалната подредба, изготвена от Telegraph.

На челна позиция в надпреварата е Йерихон в Палестина. Той е сред най-древните места на планетата и е възникнал 11–9 хилядолетие пр.н.е. Следващите позиции са съответно за Библос, наричан също Джубейл в Ливан, Алепо в Сирия, Дамаск в Сирия, Суза в Иран, Фаюм в Египет и Сидон в Ливан.

На осмото място гордо се разполага Пловдив, за който се предполага, че съществува още 6000 г. пр.н.е.

„Вторият по големина град в България, Пловдив първоначално е бил тракийско селище, преди да стане основен римски град. По-късно тoй попада във византийски и османски ръце, преди да стане част от България. Градът е основен културен център и може да се похвали с много древни останки, включително римски амфитеатър, акведукт и османски бани“ – пише Telegraph.

Номер 9 и 10 в подредбата са Газиантеп в Турция и Бейрут в Ливан.

Под публикациите в Twitter и Instagram много сънародници подкрепят Пловдив с положителни коментари. Разбира се сред включилите се в дискусията са и критици, според които подредбата на най-древните градове трябва да се пренареди и да се включат всички континенти./Вестник Марица

Свързани статии