Пловдив на балотаж: Здравко Димитров с разбиваща преднина пред Дани Каназирева

Здравко Димитров от ГЕРБ спечели убедително кметските избори в Пловдив и е абсолютен фаворит с 34.5% подкрепа на първи тур. Това сочат прогнозните резултати на „Тренд“ в края на изборния ден. Битката за кметския пост обаче ще се реши на балотаж следващата неделя. Изненадващ участник в него ще бъде Дани Каназирева /“Съюз за Пловдив“/, за която гласуваха 20.8% от пловдивчани, решили да участват в местния вот. Здравко Димитров и Дани Каназирева са големите победители с първия тур, което гарантира, че Пловдив остава син. Представянето на двамата гарантира силно и работещо мнозинство в новия Общински съвет.

Най-големият губещ от първия тур е Славчо Атанасов. Кандидатът на НФСБ-ВМРО дълго време бе сочен като сигурен участник в балотажа, а някои дори го определяха за фаворит на втория тур. Бившият кмет обаче спечели доверието едва на 15% от гласувалите, което за пръв път от 2007 година го оставя извън голямата игра. Окончателното подреждане между втория и третия ще е ясно след обработването на всички протоколи в Общинската избирателна комисия. Разликата от 2% обаче, макар и в статистическата грешка, няма как да бъде стопена, сочат прогнозите на социолозите.

Под очакванията се представи Николай Радев /БСП/. Кандидатът на социалистите стигна до 10,9%, което означава, че столетницата отново остава в опозиция./Вестник Марица

Свързани статии