Плевнелиев: „Фолксваген“ може да бъде глобен до 1 млрд. евро, ако избере Турция

По казуса със завода на „Фолксваген“ в Турция може да стане така, че на концерна да бъде наложена глоба в размер по наши сметки между 400 милиона и 1 милиард евро. казва президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев в интервю за „24 часа“.

„Концернът „Фолксваген“ не гарантира равнопоставеност. Тоест, да го кажа още по-ясно – концернът „Фолксваген“ знае, че Турция е член на общия пазар, но не спазва правилата му за държавни субсидии. Концернът „Фолксваген“ се обогати от факта, че Ердоган ще наруши правилата и не изпълнява правилата на общия пазар“, обясни Плевнелиев.

Ако на Турция нищо не може да ѝ се случи, понеже ЕК не е интегрирала такива инструменти за контрол, то концернът „Фолксваген“ може да пострада, казва още той.

„Важното е да отбележим, че имаме повод за гордост, че достигахме до финала на това страхотно състезание от което научихме много. И целият cвят разбра къде стои автомобилният сектор на България“, посочва Плевнелиев и допълва, че през последните 7 г. в България cа създадени 65 000 pаботни меcта в автомобилния cеĸтор.

Искаме да има център за автономни автомобили и тяхното изпитване, искаме да има лаборатория за 5G и интернет на нещата, искаме да направим така, че България наистина да бъде за пример в региона с позитивното развитие на сектора, казва Плевнелиев за плановете за развитие на автомобилната промишленост у нас.

Лидерът на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер изпрати писмо до еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестегер с искане Еврокомисията да започне проверка на споразумението между „Фолксваген“ и Турция за построяването на нов завод в Маниса близо до Измир, съобщи БНТ. Вебер се позовава на съобщение от борда на автомобилния гигант, според което споразумението е пред финализиране и производството ще започне през 2022 г.

Според Вебер подобна сделка буди сериозни притеснения във връзка с нарушаването на конкуренцията в Европейския съюз и загубата на работни места. Всички държави членки са длъжни да спазват строги правила по отношения на конкуренцията и държавната помощ, докато Турция може да предостави държавна помощ за продукция, която ще се изнася за Източна Европа, подчертава Вебер. Според него всичко това е в ущърб на България, която е била кандидат за седалище на новия завод на „Фолксваген“.

Подобна позиция изрази преди два дни и председателят на Европейската партия на Зелените Райнхард Бютикофер./Вести БГ

Свързани статии