Парламентът прие промени в Наказателния кодекс, свързани с неизбежната отбрана

Да се считат за действия при неизбежна самоотбрана всички случаи, в които нападател е влязъл в дома на жертвата, както и при нападения срещу личността извън дома й и в тъмните части от денонощието. Тези промени в Наказателния кодекс приеха на първо четене депутатите днес.

Първото пленарно заседание за новия парламентарен сезон започна с крехък форум от 121 депутати, като народните представители от БСП и ДПС не бяха в залата.

Предложението за промени в Наказателния кодекс, които да разширят формите на неизбежна самоотбрана, дойде от Обединените патриоти. Текстовете от парламентарната трибуна представи депутатът Искрен Веселинов.

Измененията предвиждат да не се счита за превишаване на пределите на неизбежната отбрана, когато нападението е извършено чрез противозаконно влизане в жилище, когато е насочено срещу живота, здравето, половата неприкосновеност на отбраняващия се, когато е извършено от две или повече лица, от въоръжен човек или нощем.

Въпреки че управляващите от ГЕРБ имаха известни притеснения по предложението текстове, те все пак ги подкрепиха и бяха приети с пълно мнозинство. По време на дебата обаче стана ясно, че в обсъждането по комисии ще бъдат наложени и промени./Дарик радио

Свързани статии