Окончателно: Приеха промените в Закона за горивата, влизат в сила след шест месеца

Парламентът прие окончателно промените в спорния Закон за горивата. На практика обаче депутатите отложиха с до шест месеца влизането му в сила. През това време ресорният министър ще трябва да изготви наредба.

Законът може вече да е в сила, но реално ще заработи, когато влезе в сила и наредбата, което депутатите решиха да отложат с шест месеца. Така новите санкции ще започнат да се налагат от лятото. От опозицията определиха като абсурдно отлагането на закон, който вече е в сила.

Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни как ще се случат нещата: „Правният ефект, който се цели и със законопроекта на Министерски съвет, и с текста, който обсъждаме в момента, е да се даде време за всички субекти да преведат дейността си в такова съответствие, че да могат да бъдат успешно и ефективно субекти на регистрационния режим, който разписва новият закон, влязъл в сила с дата 28 януари“.

Драгомир Стойнев от БСП разкритикува начина, по който мнозинството прави промени: „Смятам, че когато едно министерство е готово, то трябва в най-кратък срок да представи тази наредба. Може би ще му трябват една-две-три седмици юристи да огледат, да преценят тази наредба, или месец-два, но повече не виждам какъв е смисълът“.

Парламентът задължи шофьорите на моторни превозни средства и самоходни машини да зареждат с гориво само от бензиностанции, които са регистрирани по Закона за горивата. Освен това търговците на дребно няма да осигуряват по 20 000 обезпечения на бензиностанция и да доказват пак 20 000 уставен капитал./Дарик радио

Свързани статии