Окончателно: 250 лева минимална пенсия от 1 юли догодина

След продължителните и изпълнени с напрежение вчерашни дебати по бюджета на Държавното обществено осигуряване, довели до прекъсване на заседанието, днес депутатите гласуваха окончателно новия размер на минималната пенсия.

В момента тя е 219,43 лева, а от 1 юли догодина ще се увеличи на 250 лева. Около това се обединиха управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, а от промяната ще се възползват около 800 000 български пенсионери.

От БСП излязоха със собствено предложение – 250 лева минимална пенсия от 1 януари и 300 лева – от 1 юли, но то не срещна одобрението на парламентарното мнозинство. Депутатите не се съгласиха и настояването на левицата размерът на минималната пенсия за следващата година да бъде гласуван поименно в пленарната зала.

Не срещна подкрепа и предложението на ДПС увеличението да стане още в началото на следващата година.

Мнозинството отхвърли и идеята на левицата за преизчисляване на всички пенсии. Според тях пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2016 г. трябва се преизчислят от 1 септември 2020 г., като инвидуалният коефициент се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2016 г.

„Между избора дефицит или геноцид – ние предлагаме трети – разумно финансово, аргументирано бюджетно и справедливо решение за тези, които са дали целия си живот за градежа на България и на които дължим най-малко това“, аргументира предложението лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според нея парите за това могат да дойдат от „рекордния излишък“ в бюджета, с който се хвалят управляващите, както и от т. нар. Сребърен фонд. Разчетите на БСП показват, че за преизчисляването на пенсиите са необходими 1 млр. лева. „Пари има, важно е каква цел си поставяш, какъв извод правиш, какъв проблем искаш да решиш“, смята Нинова.

ДПС също излезе с предложение – осъвременяването на пенсиите да става в началото на годината – 1 януари, а не от 1 юли, но и то не срещна подкрепа. От движението не подкрепиха предложението за преизчисляване на на колегите си БСП с аргумента, че състоянието на социалната система не го позволява. „Аз уважавам вашето предложение, но при тези обстоятелства вие преценете дали то трябва да бъде подкрепено или не“, заяви по време на дебатите председателят на социалната комисия д-р Хасан Адемов.

От 1 юли 2020 г. всички пенсии, отпуснати края на 2019 г., да се увеличават с 6,7%, като от 1 юли през 2021 г. и 2022 г. пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, също се осъвременяват по „швейцарското правило”.
Запазва се и таванът на пенсиите от 1 200 лева./Dariknews.bg

Свързани статии