Офертата за работа с бонус апартамент

Ямболска компания стигна чак до Пловдив, за да си търси кадри. Свободната позиция е за инженер, специалист по роботизирано заваряване, и е с обявена заплата от 2400-3000 лева бруто, сочи справка в един от големите посреднически сайтове. „Вакуум Ел Систем“ ООД има договор с Панасоник, защото обещава на одобрените кандидати двуседмично безплатно обучение в Германия. От фирмата явно гледат дългосрочно на проблема с дефицита на висококвалицирани кадри, защото обещават съдействие при смяна на адреса на одобрените кандидати.

За високоплатени позиции подсигуряването на жилище в новия град вече направо влиза в задълженията на работодателя. За да задържат лоялните си кадри, редица строителни компании са договорили с банки нисколихвени кредити за служителите си, за да могат да се нанесат в нов дом. Нещо повече – сами започнаха да инвестират във ведомствени жилища.

Транспортната компания ПИМК например стартира строителство на специални билдинги за служители като част от социалната програма на компанията. Първата сграда е в район „Северен“ и при средни цени на имотните сделки в района от 650 евро апартаментите на ПИМК се продават за 550 евро на квадрат. Наемите също са символични – около 220 лева месечно. Още в началото от компанията обявиха, че няма да продават на свободния пазар, а само на служители.

Подобен проект „Жилища за индустрията“ имаха преди две години и в Тракия икономическа зона. Зад идеята застанаха десет от най-големите предприятия в района, като идеята беше работодателите да предоставят на нисък наем жилища на работниците си.

Дори държавната администрация стигна до извода, че ако службата върви с евтин дом, желаещите ще бъдат много. В края на миналата година областният управител Здравко Димитров обяви, че проучва възможността да събере голяма част от пловдивските държавни структури в една сграда, към който ще има и кампус за служителите. Една от възможностите бе терен в район „Южен“ от 4 декара. „Заплатите в администрацията не са толкова високи, така че това ще е един плюс към службата. Това е начинът да задържим младите хора, аргументира се той.

По-евтин, но все пак отчаян ход е транспортирането на работна ръка от все по-далеч. Не е тайна, че една компания от Тракия икономическа зона вече води работници чак от чирпанските села. Всяка сутрин фирмен транспорт минава и събира хората, а вечер ги връща. Тук обаче става въпрос за неквалифициран персонал.

Челен опит: Заплатите на показ

Миналата година международната верига за бързооборотни стоки Лидл предизвика фурор с решението си да обяви публично работните заплати на служителите си. В официален доклад компанията посочи, че средната брутна работна заплата при тях през миналата година е била 1721 лева. Това при положение, че средната за страната, според данните на НСИ, е била 1060 лв. Според активните обяви в момента за Пловдив обаче офертата за касиер е със стартово заплащане от 1050 лева плюс 60 лева под формата на ваучери за храна. Бонус е допълнителното здравно застраховане.

Болшинството дават минималната по закон

Работодателите не обичат да говорят много за заплати. Безработните, записани в Бюрата по труда, също невинаги могат да се ориентират за обещаните суми по обявите. Изследване на икономисти за миналата година показа, че средната брутна заплата, приравнена за 8 часов работен ден, в Бюрата по труда е била 727 лева. През третото тримесечие на 2018 г. тя възлиза на 755 лева, или 67.5% от средната работна заплата за страната. Над 25% от офертите са с възнаграждение от порядъка на минимална работна заплата, едва около 5 на сто от обявите търсят хора със заплати над 1100 лева./Вестник Марица

Свързани статии