Нинова: България е в клинична смърт – държавата е превзета, а народът е поробен!

Държавата е превзета от малцина. Народът е поробен и държан в страх от свои и това не може да продължава. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в политическия доклад „България и Европа днес. Визия за утрешния ден. Задачите на БСП“, проекта „Визия за България“ по време на четвъртото заседание на 49-тия конгрес на БСП.

„Скъпи българи, днес ще разговаряме и ще вземем решение за бъдещето, бъдещето на всеки един от нас, на България и на Европа. ГЕРБ са десетгодишно минало. Ние сме бъдещето. Вече 30 години живеем в преход, за който всички политически партии носим своята отговорност. Тези години икономически кръгове си купиха политици от всички цветове. Който и да е на власт, тази спойка от пари и политика продължава да управлява и да се възпроизвежда. Тя е скритата паралелна държава, но тя дърпа конците на истинската“, заяви Нинова.

По думите й това е довело да стряскащата констатация, че България е в клинична, демографска смърт. „С най-висока смъртност и с най-голям отрицателен прираст. В последните 10 години, в които управляват ГЕРБ към тези проблеми се добавиха нови. В България се установи авторитарна власт. Свободното предприемачество е убито, свободата на словото е потъпкано. Различното мнение се преследва“, изброи още лидерът на БСП.

Тя изтъкна: „Това не може да продължава. Моделът трябва да бъде сменен“. Лидерът на БСП посочи, че проблемът не е в държавното устройство, а в грубото погазване на Конституцията. Според нея сме парламентарна република. „ГЕРБ ни превърнаха в премиерска“, каза още Нинова.

„Корабът на управлението потъва и първи го напускат „Обединени патриоти“. Те досега осигуряваха попътен вятър, но днес се опитват да се спасят като се разграничат. Г-н Каракачанов предлага данък лукс. Кой е забравил, че само преди месец приехме бюджета“, попита Нинова и изтъкна, че ВМРО са го подкрепили. Тя посочи, че Сидеров е казал, че не е във властта, а в същото време е гласувал против вота на недоверие на БСП.

„Премиерът Борисов е неспособен да овладее ситуацията, не може да даде стабилност на управлението и сигурност на държавата. Разбира се, той винаги получава ключова подкрепа от ДПС в кризисни моменти“, заяви още Нинова. По думите й това не гарантира устойчивост в решенията и политиките, а е политика на парче и за интереси./БЛИЦ

Свързани статии