Нападателят от Крайстчърч: Ще взема Нобелова награда за мир

Аз ще вляза в затвора и като изляза на свобода, ще получа Нобеловата награда за мир. Това е написал в Манифеста си идентифицираният нападател срещу една от джамиите в новозеландския град Крайстчърч – австралиецът Брантън Тарант, предаде БТА.

Терористът сравни себе си с водача на движението за права на чернокожите в Южноафриканската република Нелсън Мандела. Манифестът съдържа 73 страници и се нарича „Голямата замяна“. В него нападателят заяви, че е искал да атакува мюсюлмани. Заглавието е препратка към теза на френския писател Рено Камю (р. 1946 г.) за изчезването на европейските народи, заменени, според него, от имигрантски неевропейски народи.

Тезата става все по-популярна в крайнодесните среди. Нападателят разказа, че е роден в Австралия в семейство със скромни доходи и че е на 28 години. Ключов момент в неговата радикализация е поражението на крайнодясната Марин Льо Пен на президентските избори във Франция преди две години и атаката с камион в Стокхолм, в която през април 2017 г. загинаха 5 души, сред които и момиче на 11 години.

Манифестът на нападателя от Нова Зеландия напомня този, който публикува десният норвежки екстремист Андерш Брайвик през 2011 г. Скандинавецът уби 77 души при две нападения в Осло и на остров Ютьоя. „Манифестът на Брайвик съдържаше 1500 страници и също беше качен онлайн малко преди Брайвик да извърши атаката“, отбеляза шведският експерт по изследване на тероризма Магнус Рансторп.

Специалистът каза, че идеите в Манифеста на нападателя от Нова Зеландия са до известна степен като тези в манифеста на Брайвик. От тях става ясно, че той се противопоставял на масовата имиграция. „Нападателят от Нова Зеландия освен това твърдял, че е имал контакти със симпатизанти на Брайвик“, допълни експертът. „Това е поредният нарцистичен десен екстремист и терорист, който има изкривена представа за света“, посочи още Рансторп.

Същевременно адвокатът на Брайвик – Ойстейн Сторвик, заяви пред норвежко издание, че клиентът му има много ограничени контакти със заобикалящия го свят, така че е изключително малко вероятно по някакъв начин нападателят от Нова Зеландия да е успял да осъществи пряк контакт с него.

Според австралийската телевизия Ей Би Си Тарант е работил като треньор по гимнастика в спортна зала в град Графтън в австралийския щат Нов Южен Уелс. Управителката на спортната зала Трейси Грей е видяла кадрите на живо от атаката и разпознала на тях своя бивш подчинен. „Брентън работеше за мен, след като дипломирането си от училище през 2009 г. През 2011 г. той напусна работа, за да пътува из Азия и Европа. Брентън бе много усърден треньор и работеше по програма на залата за безплатни тренировки за деца. Той не проявяваше особен интерес към оръжията“, каза тя.

Тарант е посетил Европа, Източна и Югоизточна Азия. Бил е и в Пакистан и в Северна Корея./Новините БГ

Свързани статии