Нападателите, ограбили Роженския манастир – на свобода

Условни присъди даде пловдивският районен съд на нападателите, завързали свещеника и ограбили на храма към Роженския манастир. Съдебният състав одобри споразумение, сключено между Районна прокуратура – Пловдив и Районната прокуратура в Сандански с 16-годишният Гюлтекин Х., 17-годишният Али Х., 21-годишния Юксел Митев и тарторът на бандата – 44-годишния адвокат Стефан Матеев, както и със защитниците им.

Четиримата са признати за виновни в това, че на 18 септември 2018 г. в съучастие са извършили грабеж в Роженския манастир, а Стефан Матеев и в държане на огнестрелно оръжие без надлежно разрешение.

За така извършените престъпления са им наложени следните наказания:
За извършеното от непълнолетния Гюлтекин Х. престъпление му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от една година, изпълнението на което е отложено за срок от три години, считано от влизане в сила определението на съда за одобряване на споразумението.

За извършеното от 17-годишния Али Х. престъпление – лишаване от свобода за срок от една година, изпълнението на което е отложено за срок от три години, считано от влизане в сила определението на съда за одобряване на споразумението.

За извършеното от 21-годишния Юксел Митев престъпление – лишаване от свобода за срок от три години, изпълнението на което е отложено за срок от пет години, считано от влизане в сила определението на съда за одобряване на споразумението.

За извършените от 44-годишния адвокат Стефан Матеев престъпления – за това, че на 18.09.2018 г. около 19.30 часа в Роженския манастир, в съучастие като съизвършител с Юксел Митев и непълнолетните Гюлтекин Х. и Али Х., е отнел чужди движими вещи на стойност 528 лева, собственост на игумена на светата обител дядо Теофил и 16 бр. камери за видеонаблюдение на обща стойност 1833,60 лева, всички вещи на обща стойност 2361,60 лева с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила спрямо игумена, изразяваща се в блъскане, събаряне на земята и залепване на ръцете и устата с тиксо.

– за това, че на 18.09.2018 г. около 19,30 часа в с. Рожен, община Сандански, чрез нанасяне на удари с твърд предмет е повредил религиозен храм – църковен храм „Св. Успение Богородично“ в Роженския манастир, като е направил отвор в зидарията от овални камъни на източната външна стена на храма , с което е причинил щета на Роженския манастир „Рождество Богородично“ в размер на 45,90 лева.

– за това, че на 19.09.2018 г. около 13.50 часа в шкаф в жилище в гр. Сандански е държал огнестрелно оръжие.

Съдът наложи най-тежкото от определените за трите престъпления наказание в размер на лишаване от свобода за срок от три години, като отложи на основание изпълнението на наказанието за срок от пет години. Освен това съдебният състав наложи и глоба на адвоката, в размер на 3000 лева към така определеното най-тежко наказание.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест./Източник:dcnews.bg

Свързани статии