Над 20 пловдивски компании стартират бизнес с Хърватия

Над 20 пловдивски компании стартират бизнес с Хърватия. Те са осъществили партньорства със сродни фирми от балканската държава по време на среща днес между областния управител Дани Каназирева и колегата й от Задарска жупания Божидар Лонгин.

Хърватската делегация пристига в Пловдив веднага след срещата си с президента Румен Радев. Визитата в област Пловдив е плод на постигната договореност между Президента на Република България и Президента на Република Хърватия – г-жа Колинда Грабар-Китарович по време на официалното посещение на нашия държавен глава в Република Хърватия през месец юли 2019 г.

Днешната двустранна среща e път към задълбочаване на контактите и продължение на сътрудничеството чрез икономически и културен обмен, силни регионални партньорства, доверие и интензивен диалог между двете области.

Делегацията от град Задар пристигна с ясни намерения за търговско-икономическо партньорство, като отваряне на пазара за директен транспорт на товари между Летище Пловдив – Летище Задар, РO-РO превози – връзка между морските пристанища: Варна – Бургас – Задар за превоз на контейнери, Възможности за създаване на „базисно пристанище“ за круизни компании в пристанище Задар, Сътрудничество за развитие и обмен в областта на човешките ресурси, Търговски обмен на опаковани продукти и козметика, Търговски обмен в хранително-вкусовата промишленост (износ на вино, растителни масла и рибни продукти) и развитие на двустранното икономическо сътрудничество и в други области от общ интерес.

В работната среща, която се проведе в залата на Областна администрация, взеха участие и кметът на Община Пловдив – Здравко Димитров, посланичката на Хърватия – Н. Пр. Лйерка Алайбег, представители на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ИА Морска администрация, Президентството и водещи фирми от различни браншове, които имаха възможност да презентират основната си дейност с перспективи за развитие на двустранните партньорства.

Членове на делегацията от Хърватия са Динко Басиоли – Председател на търговско-промишлената камара на гр. Задар, Давор Джурджевич – Директор на Водоинсталационно предприятие, Стипе Беванда – Директор на предприятие за алкохол и безалкохолни напитки, Миленко Радич – Директор на една от най-големите винарски изби в Хърватия, Йосип Клишманич – Генерален мениджър на летище Задар, Роберт Шкифич – Директор на пристанище Задар, Хървоя Млинарич – представител на предприятието за преработка на риба и рибни продукти Cromaris и Анте Жупан – съветник на областния управител на Задарска жупания.

Областният управител Дани Каназирева изрази своята искрена надежда, че тази среща много скоро ще има реални икономически изражения./Вестник Марица

Свързани статии