Минути преди края: 1 интрига с нюанси остават до края на изборния ден

Минути преди края на изборния ден, който официално трябва да бъде обявен в 20.00 данните от гласуването за европарламент у нас, сочат, че 4 партии твърдо ще вкарат депутати там. Към момента няма драматични размествания в позициите на класиращите се в голямата четворка и според прогнозните резултати на различните социологически агенции досега едва ли ще настъпи изненадващ обрат. Единственият нюанс тук е каква ще е окончателната разлика в процентите на двамата фаворити и по колко точно депутати ще имат партиите от топ 4 в новия европарламент след окончателните изчисления.

Вариантите са два: 7 + 6 + 3 + 1 = 17
или 6 + 5 + 3 + 2 +1 = 17

От втория вариант произтича интригата – дали още една партия, именно благодарение на тези сложни изчисления, ще я огрее да се сдобие с евродепутат. Следва да се поясни още, че екзит половете в изборните секции до момента, не обхващат гласовете от чужбина, които също могат да повлияят на окончателния резултат. Той ще стане известен в следващите два дни. Дори в изборния ден не спират въпросите колко точно гласа са необходими, за да може една партия да има поне 1 евродепутат.

Популярният пример, който дават признати изборни експерти, е че Сумата от всички действителни гласове се дели на Броя мандатите за разпределение и така се получава Националната избирателна квота – т.е. количеството гласове, необходими за 1 мандат. Примерът от евроизборите 2014 е следният: 2 239 430 : 17 = 131 732. Пълните резултати по тази методика може да се видят на сайта на ЦИК и да се добие сравнително ясна представа какви ще са най-вероятните постижения за различните партии от днешните избори./БЛИЦ

Свързани статии