Луд свещеник едва не удави бебе при кръщене

Руски свещеник предизвика мощно възмущение в социалните мрежи, след като майка се оплака, че отец едва не е удавил малкото й дете по време на кръщелна церемония, която излязла извън всякакви граници и заприличала по-скоро на ритуал по екзорсизъм, пише Канал 3.

Свещеникът Василий Нечепоренко, известен с църковното си име Фотиос, е отстранен за една година, след като церемонията завършва с подадена жалба от семейството на детето.

Инцидентът е станал през уикенда в малка църква в град Гатчина, на около 40 км от Санкт Петербург. Видео от церемонията показва, че свещеникът взема едногодишното бебе и го носи към купела за кръщене. Според руската православна традиция, детето трябва да бъде потопено три пъти в светена вода, за да бъде кръстено.

На кадрите се вижда как детето плаче с все сила и се съпротивлява. Свещеникът се опитва да потопи бебето няколко пъти, като насилствено го бута в купела. При тази гледка майката се втурва, за да вземе детето си от ръцете на разбеснелия се поп. Свещеникът обаче не й позволява и я блъска настрани.

Майката на детето Анастасия Алексеева заяви пред руските медии, че атмосферата по време на кръщенето е била напрегната още от самото начало. Свещеникът строго се накарал на нея и кръстника, че не знаят молитвите.

”След първото потапяне разбрах, че бебето се дави. Исках да го издърпам”,споделя още майката, която уточнява, че е установила натъртвания по тялото на детето след церемонията.

Детето има драскотини по шията и рамото и страда от панически атаки,има истерични пристъпи от тогава.

Майката споделя още, че след кръщенето църковните служители са я призовали да се извини на свещеника за поведението си, но тя отишла и подала жалба в полицията.

Свещеник Фотий обаче отрича всякакви неправомерни действия. Той заяви, че ”нищо изключително не се е случило“ и обвини майката, че ”се е намесила“ в ритуала и разпалила излишно напрежение.

„Предполагам, че на майката просто и е станало скучно, имаше много свободно време и нямаше какво да прави. Нищо не се случи, а тя изпадна в истерия“, заяви той и допълни, че жената е дошла неподготвена за кръщенето и свръхемоционална.

„Бебето не се удави и не удари главата си в стените на купола. Имам 26 години църковна служба“, категоричен бе той.

Междувременно църковната администрация в Гатчина заяви, че и друг път са получавали оплаквания за грубостите на отец Фотио при работа с деца./Вестник Марица

Свързани статии