Лъснаха престъпните схеми на бизнесмените, изпрали милиони в Пловдив и още три града

Михал Марков от Пловдив, който днес заедно с Тодор Ташев се изправи на подсъдимата скамейка, е собственик на фирма в града под тепетата. Аверът му също притежава солидна компания. Както БЛИЦ съобщи, двамата са обвинени за около 1 млн. лв. и укриване на данъци в особено големи размери. Днес в Пловдив прокурорът поиска двамата да бъдат оставени за постоянно в ареста и представи пред съда справки за движение на банкови сметки като доказателства за извършените престъпления.

От месец март 2017 г. до началото на март тази година са били поръчвани, купувани и формално доставяни перилни препарати и козметика на седем дружества, които се намират в чужбина. За тези доставки и поръчки, които не са пристигали никога, има като доказателства имейли в електронни пощи, като в тях дори са описани денят на товарене и денят на доставка на стоката. Тези дружества не са развивали никаква търговска дейност, каза прокурорът.

Парите представители на седемте фирми са получавали на ръка от Михал Марков. Той пък взимал сумите от Тодор Ташев. Ташев получавал стоката и документите и е бил наясно, че тази стока не е осчетоводена в неговата фирма. Той не е издавал фактури или ако е правел това, е фактурирал стоката на много по-ниска от реалната цена и на много по-малко количество. Така държавата е била ощетявана с ДДС и с корпоративен данък, заяви прокурорът. Генерирани са суми с престъпен характер. Ташев е имал уговорки със седемте фирми в чужбина да предава пари на Михал, който им ги е давал.

Този цикъл на работа е продължил 2 години, когато на 1 март в търговската база на Ташев е бил задържан един негов камион. Пред съда двамата отрекоха да са виновни и казаха, че само са развивали търговска дейност. Според обвиненията ги заплашват от 3 до 8 години и от 3 до 12 години затвор, глоби и конфискация на имущество. Прокурорът изброи още много доказателства, сред които видеозаписи и СРС-та, които уличават двамата в престъпна дейност. Адвокатите поискаха домашен арест. След няколко часа умуване, магистратите взеха решение двамата да останат в ареста за постоянно./БЛИЦ

Свързани статии