Какво печели Пловдив, ако заложи на Здравко Димитров

ГЕРБ издигна нов кандидат за кмет на Пловдив, след като премиерът Борисов и ръководството на партията очевидно разбраха, че пловдивчани искат промяна в начина на управление на града. Със задачата да я реализира е натоварен областният управител Здравко Димитров.

За целта обаче пред него има няколко предизвикателства. Първото е да излекува партийното ядро, което видимо боледува в последните годините, на ГЕРБ. Второто е да обедини дясноцентристките избиратели.

Преди да скочи в битката за кметския стол обаче, Зико трябва да направи нещо много важно – да убеди пловдивчани, че не е част от досегашното статукво. Това няма да е много трудно, защото разногласията му с досегашния кмет Иван Тотев отдавна са известни на пловдивчани. От 2011 г. насам той многократно е изразявал несъгласието си със стила на управление на Пловдив. Затова дори бе на ръба да бъде изключен от ГЕРБ.

Здравко Димитров се яви на изборите през 2015 г. като независим кандидат за кмет, подкрепен от дясната формация Реформаторски блок, която тогава бе коалиционен партньор на ГЕРБ и получи подкрепата на 13 хиляди пловдивчани, което в проценти бе резултат от 10.8%. В тогавашната изборна кампания Димитров беше критичен срещу досегашния кмет и начина му на управление, но не отвори политическа война с ГЕРБ. Показаното от него уважение към партията даде възможност за създаване на дясноцентристка коалиция в Пловдив.

Така подкрепата на Здравко Димитров (и разбира се, на партиите от тогавашния РБ) за ГЕРБ на втория тур на кметските изборите се оказа решаваща за спечелването на кметското място. Тогава настоящият кмет на Пловдив Иван Тотев получи 49 127 гласа, а Славчо Атанасов – 47 711 гласа. Ако Здравко Димитров и водената от него коалиция не бяха коректни към ГЕРБ на втория тур, Тотев можеше и да се размине с втория си мандат. С победата на ГЕРБ през 2015-а и формирането на създаването на дясноцентристко мнозинство бе гарантирана подкрепата на правителството за развитието на Пловдив през последните 4 години.

В ГЕРБ, за разлика от старото СДС и новото БСП, макар и трудно, очевидно успяват да се примирят с вътрешните противоречия. Сега, през 2019 г., урокът от близкото минало изглежда научен и след като Иван Тотев обяви оттеглянето си, Здравко Димитров логично бе избран за кандидат на ГЕРБ. Остава екипът, който днес управлява общината, да запази същата коректност и да помни, че който застава срещу обществените нагласи, слага пръсти в колелото на промяната. И обикновено губи всичко.

Пловдивчани искат промяна и ще я получат така или иначе. Въпросът е какво ще изберат – промяна чрез развитие и продължаване на възходящата линия в историята на Пловдив или радикален реваншизъм и връщане на Пловдив в безвремието от периода 2007 г. – 2011 г.

Четири причини Зико да успее

Първо – Здравко Димитров има волята да промени стила на управление в общината, като едновременно с това зап​ази административния <210> капацитет. Зико е известен като отворен към хората и диалогичен човек. Другите му качества избирателите предстои да преценят.

Второ – Здравко Димитров се ползва с доверието на министър-председателя и на политическото ръководство на ГЕРБ. Това означава, че държавата ще продължи да подпомага финансово най-важните приоритети в развитието на Пловдив.

Трето – ако бъде избран за кмет, Здравко Димитров ще продължи изключително важната традиция Пловдив да бъде управляван от дясноцентристките формации.

Четвърто – в лицето на Здравко Димитров привържениците на левицата в Пловдив ще получат евентуален кмет, който не е догматичен представител на българската десница от 90-те години на миналия век, а умерен политик, който в ежедневната си работа няма да дели пловдивчани според идеологическите им виждания.

В този смисъл кандидатурата на Здравко Димитров от ГЕРБ за кмет на Пловдив е най-добрата новина за Пловдив от последния политически сезон./Вестник Марица

Свързани статии